Usvojene izmjene Odluke o zaštiti dijela otvorenog toka rijeke Mošćanice: Dobre vijesti za stotine domaćinstava koji čekaju legalizaciju


04. 7. 2023

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je na osmoj radnoj sjednici održanoj 03.07.2023.godine Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o zaštiti planinskih izvorišta vode za piće sarajevskog vodovodnog sistema i dijela otvorenog toka rijeke Mošćanice. Ovim izmjenama bitno se utiče na određena urbanistička rješenja i potrebe Općine Stari Grad Sarajevo u oblasti prostornog uređenja i urbanizma, te otvara mogućnost za legalizaciju objekata sagrađenih na navedenom lokalitetu.

Izmjene Odluke o zaštiti planinskih izvorišta vode za piće sarajevskog vodovodnog sistema i dijela otvorenog toka rijeke Mošćanice inicirala je Općina Stari Grad Sarajevo koja je resornom kantonalnom ministarstvu dostavila inicijativu, kao i Elaborat zaštite otvorenog toka rijeke Mošćanice kao vodnog resursa na potezu izvorište Mošćanice – vodozahvat Faletići, Općina Stari Grad” još prije 2,5 godine. Elaborat je pokazao da se otvoreni tok rijeke Mošćanice, zbog nivoa zagađenja, ne može koristiti kao voda za piće sarajevskog vodovodnog sistema, te da se ista treba isključiti. Konstatovano je da se voda iz otvorenog toka rijeke Mošćanice inače I NE KORISTI kao voda za piće u sarajevskom vodovodnom sistemu, te da se I PRAVNO treba regulisati to stanje isključivanjem otvorenog toka rijeke Mošćanice iz pravnih akata kojima se uređuje ovo pitanje.

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo u februaru ove godine uputilo je zaključak Skupštini Kantona Sarajevo i Ministarstvu za komunalnu privredu, infrastrukturu, prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša KS zaključak kojim se traži hitno poduzimanje aktivnosti za izmjenu Odluke o zaštiti planinskih izvora vode za piće sarajevskog vodovodnog sistema i dijela otvorenog toka rijeke Mošćanice donesene 1997.godine (“Službene novine KS” , br:22/97). Ovaj zaključak su vijećnici jednoglasno usvojili na 22.redovnoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad održanoj 26.01.2023.godine.

U Zaključku se navodi da je hitna izmjena odluke neophodna kako bi se građanima na tom prostoru omogućilo jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na dom, te time riješio problem velikog broja građana u smislu legalizacije individualnih stambenih objekta, a imajući u vidu činjenicu da su u proteklom periodu poduzete sve prethodne radnje, kako bi se moglo pristupiti usvajanju izmjena Odluke.

Kako je navedeno u Odluci koju je jučer usvojila Skupština KS, zadužuju se Vlada KS, Ministarstvo privrede KS, općine na području KS, KJKP”Vodovod i kanalizacija” i drugi operatori vodovodnog sistema koji djeluju u općinama koje nisu u sistemu sarajevskog vodovodnog sistema, da u roku od godinu dana od stupanja na snagu ove odluke izrade elaborate sa tačnim opisima granica zaštitnih zona sanitarne zaštite planinskih izvorišta vode za piće sarajevskog vodovodnog sistema i općinskih vodovodnih sistema, a u skladu sa Pravilnikom o načinu utvrđivanja uslova za određivanje zona sanitarne zaštite i zaštitnih mjera za izvorišta vode za javno vodosnabdijevanje stanovništva.

Rijeka Mošćanica će se i dalje štititi važećim federalnim i kantonalnim propisima o zaštiti voda. Međutim, sve što je izvan koridora od 15 metara od obala rijeke, steći će uslov da se kroz urbanistička rješenja, putem novog Urbanističkog plana i novih regulacionih planova uredi u skladu sa urbanističkim pravilima i mjerilima, a što će u konačnici dovesti do mogućnosti legalizacije svih objekata koji se budu mogli legalizovati.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630