Tri mjeseca uspješnog rada prvog Think Pink Centra BiH koji se nalazi u Starom Gradu


30. 6. 2023

Prvi Think Pink Centar u BiH počeo je sa radom u martu ove godine, u neposrednoj blizini sarajevske Katedrale, uz podršku Općine Stari Grad Sarajevo koja je obezbijedila prostorije za rad.

Centar je pokrenula Organizacija „Think Pink-Zajedno smo jedno“ koja kroz brojne programe daje podršku ženama oboljelim od raka dojke. Općina Stari Grad je podrškom ovom projektu otvorila vrata za sve žene kojima je potrebna sistemska pomoć i podrška, a u Centar su dobrodošle žene iz cijele Bosne i Hercegovine.

U Organizaciji „Think Pink-Zajedno smo jedno“ izuzetno su zadovoljni radom u prva tri mjeseca. Kako su naglasili, Think Pink Centar BiH već je pružio podršku desetinama žena oboljelih od raka dojke. Pacijentice su preuzimale pakete prve pomoći za žene operisane u posljednjih godinu dana, perike i pokrivala za glavu, silikonske proteze, te edukativni materijal. U Centru su se održale i brojne aktivnosti među kojima su individualna i grupna psihoterapija pacijentica, tjelovježba, razgovori sa medicinskim stručnjacima, sastanak predstavnica 20 udruženja pacijentica koja djeluju u Bosni i Hercegovini. Svi sadržaji koje nudi ovaj centar potpuno su besplatni.

„Naša organizacija je u mjesecu maju obezbijedila više od 1000 besplatnih mamografskih pregleda i ultrazvuka dojke za žene na 15 lokacija širom zemlje. Uz ove usluge obavljeni su i dodatni ginekološki pregledi, te mjerenja šećera i pritiska. Sve ove usluge omogućene su registracijama građana za „Race for the Cure“ te uz podršku naših partnerskih kompanija,“ poručili su iz organizacije. Prvi Think Pink Centar nalazi se na adresi Trg Fra Grge Martića 4/II.

Podrška projektu „Race for the cure“

Ovo nije prvi put da Općina Stari Grad podržava Organizaciju „Think Pink-Zajedno smo jedno“. Općina Stari Grad je u dva navrata imala svoj tim u akciji „Race for the cure“. Riječ je o najvećem sportskom događaju za zdravlje žena u Evropi, kojim se pomaže bolnicama i organizacijama uključenim u borbu protiv raka dojke. U BiH ovaj događaj organizuje „Think Pink-Zajedno smo jedno“, a Općina je sa svojim timom učestvovala u septembru 2020. i 2022. godine, te za borbu protiv ove opasne bolesti ukupno prikupila oko 7.000 KM.

Kako su najavili iz ove organizacije, počele su registracije za Trku/šetnju za ozdravljenje „Race For The Cure“ koja će biti održana 1. oktobra, 2023. godine u Sarajevu. Na platformi www.raceforthecure.eu već se mogu sada registrovati timovi i postati dio najvećeg društveno-odgovornog događaja u Bosni i Hercegovini.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630