Održana 27. redovna sjednica Općinskog vijeća: S ciljem ušteda, usvojene izmjene odluke o pokretanju opoziva općinskog načelnika


27. 6. 2023

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo održalo je danas 27. redovnu sjednicu na kojoj je, između ostalog, usvojen Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o pokretanju opoziva općinskog načelnika.

Riječ je o usklađivanju iste sa Uputstvom za provođenje postupka opoziva, te izmjenama koje su utvrđene u izgledu glasačkog listića. Ranije je Odluka predviđala štampanje glasačkih listića na kojima su određeni dijelovi trebali biti u zlatotisku, a što je sada izmijenjeno.

“Štampanje glasačkih listića u crno-bijeloj tehnici, bez dijelova u zlatotisku, će u značajnoj mjeri smanjiti troškove, a označavanjem broja biračkog mjesta u serijskom broju glasačkog listića, dodatno se sprečava zloupotreba istog,” navodi se u obrazloženju za donošenje ove odluke. Inače, za provođenje Odluke o pokretanju opoziva procijenjeni su troškovi u iznosu do 120.000 KM.

Također, vijećnici su podržali Nacrt Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o dodjeli i prodaji stanova kojima raspolaže Općina Stari Grad. U obrazloženju za donošenje ove odluke navedeno je da se ukazala potreba za usklađivanjem važeće odluke sa odredbama Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH kojim je jasno propisano da Vijeće odlučuje o pribavljanju, korištenju, upravljanju i raspolaganju imovinom jedinice lokalne samouprave, dok je važećom Odlukom izostavljena nadležnost Općinskog vijeća. Nacrt Odluke bit će upućen u javnu raspravu koja će trajati 15 dana.

Na prijedlog vijećnice Šejle Uzunović Pita, Općinsko vijeće je podržalo prijedlog zaključka kojim se od Službe za privredu traži da u roku od 30 dana pripremi izmjene Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad Sarajevo i rasporedu poslovnih djelatnosti na području općine Stari Grad Sarajevo, a u skladu sa federalnom Uredbom o zaštiti starih i tradicionalnih zanata. Predložene su izmjene ili brisanje člana 11, stav 2 navedene Odluke u korist zakupoprimaca - starih zanatlija. 

Vijećnicima u Općinskom vijeću Stari Grad danas se obratila i Mirsada Smajić, ovlaštena za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog načelnika, odgovarajući na pitanje šta će biti sa određennim planiranim projektima. “Prema ovlaštenju koje mi je dodijelilo Općinsko vijeće Stari Grad, ovlaštena sam da obavljam sve poslove iz nadležnosti Općinskog načelnika koji su neophodni za nesmetano i redovno funkcionisanje Općine, i to i činim. Mi moramo prevazići situaciju u kojoj smo se našli, kako u interesu građana, tako i u interesu uposlenika Općine Stari Grad. Svi projekti koji su pokrenuti, a na osnovu ranije sklopljenih okvirnih sporazuma, realizuju se i potpisuju na vrijeme sve ispostavljene situacije i fakture. Sa nadležnim službama sam obavila razgovore. Konkretno, od Službe za investicije i komunalne poslove sam tražila informaciju šta je prioritetno da se pokrene kako građani ne bi ispaštali i rečeno mi je da je to postupak za zimsko održavanje saobraćajnica i mi ćemo to pokrenuti.  Projekte i predmete za koje imam i najmanje sumnji, neću potpisati  jer je moj stav da ne potpisujem stvari koje ne trebam. Pozivam sve vijećnike da dođu na razgovor sa mnom kada god žele i riješit ćemo sve nedoumice po pitanju projekata. Ponavljam, ono što je neophodno za neometano funkcionisanje Općine neće biti zaustavljeno niti dovedeno u pitanje, “ poručila je Smajić.

Na kraju današnje sjednice, predsjedavajući Općinskog vijeća Seid Škaljić uputio je svim vijećnicima i građanima čestitke povodom predstojećeg Kurban Bajrama.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630