Obilježena godišnjica masakra u ulici Bakarevića u kojem je poginulo sedmero djece


26. 6. 2023

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo položila je danas cvijeće i proučila Fatihu na mjestu pogibije sedmero djece u ulici Bakarevića kod broja 5 (MZ Bistrik) u masakru koji je počinila Vojska Republike Srpske prije 30 godina. Tog 26. juna 1993. godine u 20.45 sati, usljed dejstva granate, poginulo je sedmero djece: Nihada Ćatić, Velida Muftić, Senad Pliska, Almir Poturić, Sanjin Rustempašić, Sinanudin Šećerović i Belma Zijadić.

U ime Općine Stari Grad obilježavanju su prisustvovali Mirsada Smajić, ovlaštena za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog načelnika, Senad Musić iz Službe za obrazovanje, kulturu i sport, te Vedad Deljković i Željko Ler, vijećnici u Općinskom vijeću Stari Grad.

Kako je istakao predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992/1995. godina, Fikret Grabovica, sama pomisao da su neljudi s okolnih brda vrebali i koristili priliku kada će pobiti nevinu djecu je stravična i nepojmljiva normalnom ljudskom biću.

„Nama, roditeljima, posebno teško pada saznanje da nikada do sada nije podignuta nijedna optužnica za zločine nad djecom tokom opsade grada. Prosto je nevjerovatno da optužnice nema za ovaj slučaj, a postoje saznanja da se radilo o dojavi koja je uzrokovala ovaj masakr“,

kazao je Grabovica.

Mersudin Šećerović bio je na mjestu masakra, nekoliko minuta nakon što je ubijen njegov brat Sinanudin. „Ogromna je tuga izgubiti brata. Naša porodica svaki dan proživljava taj događaj i za nas ne postoji utjeha. Danas sam na mjesto masakra došao sa sinom koji nosi ime mog brata Sinanudina“, izjavio je Mersudin Šećerović. Poručio je da je najvažnije ne zaboraviti agresiju na Bosnu i Hercegovinu i ubistva nedužnih civila.

Osim porodica ubijene djece i delegacije Općine Stari Grad Sarajevo, današnjem obilježavanju prisustvovali su i predstavnici Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992/1995. i Unije civilnih žrtava rata KS.

Za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor. Dragomira Miloševića koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine.

Potvrđena je kazna doživotnog zatvora i Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. On je između ostalog osuđen i za udruženi zločinački poduhvat koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja granatiranja.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630