Godišnjica formiranja Druge brdske brigade Prvog Korpusa Armije RBiH dostojanstveno obilježena na Borijama


17. 6. 2023

Danas je na Borijama, u organizaciji Udruženja boraca "Druga brdska brigada" Stari Grad Sarajevo, obilježena godišnjica formiranja Druge brdske brigade Prvog Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo, zajedno sa pripadnicima Udruženja, saborcima i rodbinom poginulih, te delegacijama ostalih nivoa vlasti odala je počast i položila cvijeće na spomen obilježju na Borijama za 172 šehida i poginula borca. Uz učenje Fatihe i minutu šutnje, ovo je bila prilika da se oda počast i izrazi zahvalnost onima koji su hrabro dali svoje živote u borbi za slobodu i odbranu Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Udruženja Hasan Hadžialić istakao je da je cilj ovakvih okupljanja spriječiti zaborav na hrabre ljude koji su dali svoje živote za odbranu svoje domovine. Naglasio je koliki je doprinos ove brigade bio tokom agresije, te podijelio detalje o nastanku jedinice koja je izvodila odbrambene borbe i koja je prvobitno nosila naziv 12. brigada Hadži Lojo, formirana 17.06.1992. godine.

"Naš zadatak bio je braniti sjeveroistočne kapije Starog Grada, a naša zona odgovornosti obuhvatala je područja Kozje ćuprije, Obhodže, Emirovice, Hladivoda i Pašinog brda. Međutim, djelovali smo i na području cijele Bosne i Hercegovine, gdje god smo bili pozvani, a najviše smo bili angažovani na Treskavici", izjavio je Hadžialić. Dodao je da je u septembru, 1992. godine, na inicijativu prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, brigada preimenovana u Drugu brdsku brigadu, a u februaru, 1995. godine u 152. brigadu.

Delegacija Općine Stari Grad, koju su činili Seid Škaljić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad, viječnici Emina Kiseljaković, Vedad Deljković, Muamer Mekić, Željko Ler i stručni savjetniknu Službi za obrazovanje, kulturu i sport Senad Musić, položila je cvijeće kako bi izrazila duboko poštovanje prema hrabrim borcima.

Općina Stari Grad već tradicionalno pruža punu podršku organizaciji ovog značajnog događaja, osiguravajući potrebnu tehničku i organizacijsku pomoć. Ovim činom Općina Stari Grad iskazuje svoju posvećenost očuvanju uspomene na hrabre borce i žrtve koje su podnijeli u borbi za slobodu i neovisnost. Obilježavanje godišnjice formiranja Druge brdske brigade Prvog Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine na Borijama ostaje važan događaj koji okuplja sve one koji cijene hrabrost, odlučnost i žrtvu boraca koji su se borili za slobodu svoje zemlje.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630