Crveni križ Općine Stari Grad obilježio 14. juni, Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi


14. 6. 2023

Povodom 14. juna, Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, Crveni križ Općine Stari Grad, u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH, u svojim prostorijama organizovao je akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Sekretar Crvenog križa Stari Grad, Edina Mirojević kazala nam je kako se ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi povodom 14. juna održava pod motom „Daruj krv, daruj plazmu, spasi život i učini to često“. „Cilj ovakvih akcija je spašavanje života, jer svi znamo da je krv nezamjenjiv lijek za povrijeđenu i oboljelu osobu, a jedini izvor za dobijanje ovog lijeka je čovjek“, kazala je Mirojević.

Davalac krvi mora biti zdrava osoba, starosne dobi od 18 do 65 godina, koja ne kristi nikakve antibiotike, te u posljednjih šest mjeseci nije radila hidžamu, pirsing, tetovažu i slično. Žene mogu darovati krv svaka četiri mjeseca, a muškarci svaka tri. Ljudi se na ove akcije upoznaju i pozovu uglavnom preko medija, ali i ličnim pozivom volontera koji to rade danas u starogradskoj jezgri. Darivati krv je odlučio i Saša Jukić iz Viteza, a koji dugi niz godina živi u Njemačkoj. „Sa suprugom sam danas stigao u Sarajevo završiti neke obaveze, ali i obići grad. Dok smo šetali starom jezgrom volonteri su nas pozvali da dođemo i rado smo to učinili. Često darujem krv, jer znam da će to nekome pomoći“, izjavio je Jukić.

Općina Stari Grad redovno finansijski podržava rad Crvenog križa Stari Grad, a za ovu godinu obezbijeđeno je 20.000 KM. Bez ove donacije ova humanitarna organizacija na području Starog Grada ne bi mogla djelovati i izvršavati svoju primarnu misiju, a to je pomoć najugroženijim. Donirana sredstva Crveni križ isključivo preusmjerava na socijalnu pomoć stanovnicima u vidu hrane, higijenskih potrepština i ortopedskih pomagala, ali akcije poput današnje.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630