Potpisan sporazum o uređenju i čišćenju korita Bistričkog potoka


14. 6. 2023

Općina Stari Grad Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo potpisali su sporazum o sufinansiranju projekta uređenja i čišćenja otvorenog korita Bistričkog potoka sa formiranjem akumulacije za zadržavanje nanosa.

Sporazum su danas, u multimedijalnoj sali Kantona Sarajevo, potpisali Mirsada Smajić, ovlaštena za vršenje poslova Općinskog načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović i direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov.

Prema sporazumu, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo sufinansirat će projekat iznosom od 200.000 KM, a Općina Stari Grad se obavezala da će osigurati preostala novčana sredstva potrebna za realizaciju projekta, pribaviti potrebna odobrenja i saglasnosti i provesti postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova. Stručni nadzor nad realizacijom projekta vršit će Zavod za izgradnju KS.

Bistrički potok predstavlja tipični bujični tok sa veoma brzim protokom vode i njegovo redovno održavanje od izuzetnog je značaja, posebno imajući u vidu sve prisutnije pojave poplava i izljevanja rijeka i potoka u našoj zemlji. Osim toga, Bistrički potok se u prošlosti već izljevao iz korita i nanosio ogromne štete građanima. Iako se u prethodnom periodu radilo na njegovom održavanju, korito je trenutno obraslo različitim drvećem i šibljem, ali i opterećeno otpadom. Projektom uređenja i čišćenja Bistričkog potoka planirano je da se u prvoj fazi radova uradi čišćenje korita od granja i drveća, čišćenje bujičnih pregrada i formiranje akumulacija za zadržavanje nanosa. Radovi će se izvoditi na dionici od ulivne građevine u ulici Krka - uzvodno, do mosta u ulici Boguševac čikma, u dužini od cca 200 metara.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630