Usvojena Odluka o pokretanju opoziva načelnika Ibrahima Hadžibajrića, referendum 23.jula: Poziv načelniku da podnese ostavku


12. 6. 2023

Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo je na današnjoj vanrednoj sjednici prijedlog Odluke o pokretanju opoziva općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića. Za opoziv su glasala 23 vijećnika. Prema najavama vijećnika Vedada Deljkovića, o opozivu općinskog načelnika, odlučivat će građani Općine Stari Grad Sarajevo na referendumu koji će se održati u nedjelju 23.07.2023. godine, od 07-19,00 sati.

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo usvojilo je danas i prijedlog Odluke o imenovanju Komisije za provođenje postupka opoziva općinskog načelnika, koju će činiti: Mirza Imamović (predsjednik Komisije), Maja Bjelan Karičić (zamjenica predsjednika), Suad Muzurović, Selvira Vilić, Azra Softić, Anera Junuzović Husić i Edin Avdić. Zadatak Komisije je da organizuje i provede postupak opoziva u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima.

Pored toga, Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo donijelo je danas i Uputstvo za provođenje postupka opoziva općinskog načelnika kojim se, između ostalog, uređuje: biračka mjesta, imenovanje biračkih odbora, način kontrole i predaje izbornog materijala, brojanja glasačkih listića, te finansiranje samog postupka opoziva. Prema riječima vijećnika Deljkovića, provođenje postupka opoziva koštat će između 120.000 i 150.000 KM. Upravo iz tog razloga, vijećnik Deljković, kao i predsjedavajući Općinskog vijeća Seid Škaljić pozvali su općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića da se sam povuče i podnese ostavku kako bi se uštedjela sredstva koja su potrebna za provođenje opoziva.

“Referendum će se održati 23.jula i on će pokazati da li načelnik ima podršku građana ili nema. Moralno bi bilo da se sam povuče i podnese ostavku, da uštedi Općini Stari Grad sredstva potrebna za provođenje opoziva,” izjavio je Deljković. Predsjedavajući Škaljić je istakao da razdvaja ličnost i funkciju općinskog načelnika, te da je činjenica da Općina Stari Grad Sarajevo, građani i postupci trpe zbog ovakve situacije. “Sugerisao sam u više navrata da bi načelnik trebao dati ostavku. Smatram da se svi političari trebaju ponašati odgovorno i ukoliko njihov rad, ili drugi vid djelovanja, ugrožava ili opstruiše normalno funkcionisanje institucija, moraju pokazati političku odgovornost za svoje postupke. Stoga, pozivam načelnika da podnese ostavku,” izjavio je predsjedavajući Škaljić.

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo usvojilo je danas i prijedlog Odluke o izboru državnog službenika za vršenje poslova iz nadležnosti općinskog načelnika, te Rješenje o ovlaštenju za vršenje poslova iz nadležnosti općinskog načelnika čime su produžena ovlaštenja koja je Općinsko vijeće dalo državnoj službenici Mirsadi Smajić za vršenje svih poslova iz nadležnosti općinskog načelnika za nesmetano i redovno funkcionisanje Općine Stari Grad, a koja će biti na snazi sve do završetka postupka opoziva načelnika Ibrahima Hadžibajrića.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630