Tužno sjećanje: Na današnji dan ubijeno troje djece iz porodice Bojadži


09. 6. 2023

Na Sedreniku je danas obilježena godišnjica stravičnog zločina u kojem su, prije 31 godinu, ubijena četiri civila, od kojih troje djece iz porodice Bojadži. I ove godine tužnu godišnjicu smrti njihovih članova porodice obilježili su majka Halida i brat Muhamed Bojadži. Halida je doživjela ono što nijedan roditelj ne želi da doživi. Na Sedreniku, gdje i danas živi, 9. juna u njeno dvorište pala je granata i ubila njenu djecu: dvanaestogodišnjeg Mirzu i njegovog sedamnaestogodišnjeg brata Fehima, a ubijena je i Amina, kćerka njihovog amidže.

„To vam opisati ne mogu. Bili su raskomadani. Ne znam kako čovjek ostane normalan. Na deke smo kupili komade tijela, odvajali smo da znamo šta je Mirzino, šta Fehimovo. Otišli smo u bolnicu s onim dijelovima. A šta ćemo u bolnici, zamisli koliko smo bili izbezumljeni“, prisjeća se Halida. Tri godine poslije Halida je zatrudnjela, nosila je blizance. Nažalost, nesretnim slučajem izgubila je jednu bebu. Drugu je rodila, sina Muhammeda.

„Moj Muhammed je magistar prava. Govori sedam jezika, a posla za njega nema. Možete samo zamisliti u kakvoj korumpiranoj državi živimo. Ovo je strašno šta se dešava...“, ispričala je uplakana Halida Bojadži.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992/1995, Fikret Grabovica kazao je da su okupili da bi sačuvali uspomenu na ubijene, kako bi sačuvali istinu od zaborava.

„Mi u svakoj prilici, kada obilježavamo ovakve zločine, želimo da pošaljemo na jedan poseban način i poruku mira da se nikada i nigdje ne dogodi nešto slično kao što se događalo u Sarajevu tokom njegove opsade. A da se to ne bi dogodilo, uslov svih uslova je da zločinci i svi odgovorni koji su činili zločine budu kažnjeni i procesuirani“, istakao je Grabovica.

U ime Općine Stari Grad obilježavanju su prisustvovali Seid Škaljić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad, Sanin Hadžibajrić, po ovlaštenju pomoćnik načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica i Nermin Džino, vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad, kao i porodice i članovi Udruženja.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630