Obilježena 31. godišnjica bitke za Sarajevo i odata počast prvoj žrtvi opsade, Rami Biberu


08. 6. 2023

Danas je na Šehidskom mezarju Kovači u organizaciji U.B. „Bosnae – Zelene beretke“ obilježena 31. godišnjica jedne od najvažnijih bitki za grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Također, odana je počast Rami Biberu, prvoj žrtvi opsade Sarajeva.

Osmi juni, 1992. godine datum je kojeg se dobro sjećaju svi građani tada opkoljenog Sarajeva. Tog dana je izveden pokušaj prve deblokade opkoljenog grada, ali je ostao zabilježen kao dan kada je najviše mladih ljudi izgubilo svoje živote u pokušaju da oslobode svoj grad. Među poginulima su bili i neki od najhrabrijih sinova Starog Grada, 25 pripadnika "Zelenih beretki" i dva komandanta borbenih jedinica "Bosnae" - Muhidin Dino Magoda i Sulejman Zolj.

Predsjednik Udruženja, Vahid Alić, izjavio je da ovakvi događaji nikada ne smiju biti zaboravljeni. "Danas smo odali počast i položili cvijeće na centralnom spomen-obilježju na Kovačima, na mezaru rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, te na spomen-ploči prvoj žrtvi opsade Sarajeva, Rami Biberu, čuvaru jednog od najvećih simbola glavnog grada, čovjeku koji je herojski branio Trebevićku žičaru, ", istakao je Alić, te dodao:

„Sarajevo, naš glavni grad, počeo se braniti upravo na ovim padinama. Danas smo na mjestu gdje je pala prva žrtva i odajemo počast heroju koji je do kraja ostao na Trebeviću. Ramo je bio radnik Komunalnog preduzeća GRAS kome je Žičara tada pripadala. Radio je 20 godina, a poginuo u 42. godini života“.

Današnjim događajima u ime Općine Stari Grad Sarajevo prisustvovali su: Seid Škaljić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, Abid Šehović, rukovodilac Stručne službe Općinskog vijeća Stari Grad, Senad Musić, stručni savjetnik za obrazovanje, te vijećnici Općinskog vijeća Stari Grad Almedina Zukorlić – Pašalić i Sabahudin Arapović.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630