Obilježena 31. godišnjica razbijanja obruča oko Sarajeva na padinama Trebevića


08. 6. 2023

U organizaciji Udruženja boraca Odred Širokača, na spomen obilježju koje se nalazi na raskrsnici ulica Hambina carina i Šumarska, obilježena je 31. godišnjica akcije razbijanja obruča oko Sarajeva. Na današnji dan pripadnici Odreda Širokača su vojnim akcijama presijekli putnu komunikaciju Lukavica - Pale.

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća delegacija Općine Stari Grad Sarajevo, saborci i porodice poginulih odali su počast borcima koji su dali svoje živote u akciji na Trebeviću pokrenutoj na ovaj dan. U ime Općine Stari Grad obilježavanju su prisustvovali: Seid Škaljić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, Abid Šehović, rukovodilac Stručne službe Općinskog vijeća Stari Grad, Adelis Lagumdžija, šef Odsjeka za informacioni sistem, te vijećnici Općinskog vijeća Stari Grad Šejla Pita-Uzunović, Husein Holjan i Anes Kurtanović.

Predsjednik Udruženja Mirsad Karić kazao je da je glavni cilj njihovog mjesnog vojnog odreda bio da probije agresorski obruč oko grada i da presiječe putnu komunikaciju Lukavica-Pale, te je ukratko prepričao tok ove vojne akcije.

„Svi znamo koliko je Trebević bio važno uporište agresorskih snaga. Zona naše odgovornosti je bilo područje od Curinih njiva do Zlatišta. U noći 7. na 8. juni, 1992. zasjedao je glavni štab. Donesena je odluka da u ranu zoru sve jedinice napadnu neprijateljske položaje. Velikim naporima naših boraca uspjeli smo potisnuti neprijatelja prema Palama i Lukavici što je i bio primarni cilj. U ovoj akciji živote je dalo šest naših boraca, a 54 borca su ranjena. To je nešto što nikada ne smijemo zaboraviti!“, podsjetio je prisutne predsjednik Udruženja boraca Odred Širokača, Mirsad Karić.

U akciji Trebević-Zlatište živote su dali: Amir Šeta, Ramiz Ćemo, Ahmed Holjan, Hanefija Maglajlija, Esad Beha i Šemsudin Ramović, a 54 borca su ranjena.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630