Viber ChatBot Općine Stari Grad: Za mjesec dana više od 1.000 poruka građanima


05. 6. 2023

Općina Stari Grad Sarajevo uvela je krajem aprila ove godine novu servisnu uslugu za građane – Viber ChatBot, a putem koje građani mogu u svakom trenutku znati status svog zahtjeva, odnosno upravnog ili vanupravnog postupka koji se vodi u Općini Stari Grad.

Prema informacijama Odsjeka za informacioni sistem Općine Stari Grad, sistem je do sada poslao više od 1.000 poruka kojima su građani obaviješteni u kojoj je fazi njihov zahtjev, u kojoj službi i kod kojeg državnog službenika/namještenika je u obradi, da li se čeka mišljenje neke druge institucije i koje, da li je predmet odbačen, odbijen, obustavljen i, u konačnici riješen. Ova usluga je dostupna 24 sata dnevno, besplatna je, a omogućava građanima i da sami pošalju poruku sistemu i dobiju odgovor o statusu svog predmeta. Građani koji žele da koriste ovu uslugu, prilikom predavanja zahtjeva/predmeta na šalteru u obavezi su da ispune izjavu kojom daju saglasnost za primanje ove vrste obavijesti, te ostave tačan broj mobitela na kojem imaju instaliranu viber aplikaciju.Kreirano je i uputstvo sa svim detaljima korištenja ove servisne usluge.

Ovo nije prvi put da Općina Stari Grad Sarajevo koristi Viber kao najpopularniju mobilnu aplikaciju za besplatne pozive i poruke, a sve kako bi unaprijedila komunikaciju sa građanima. Još 2019. godine, Općina Stari Grad je uvela mogućnost da građani preko Viber broja 061 225 800 kontaktiraju Službu za opću upravu i inspekcijske poslove i prijave nedozvoljeno djelovanje poput zauzimanja javne površine, nelegalne gradnje i slično. Prije dvije godine pokrenuta je i Viber zajednica (community) Općine Stari Grad. Zajednica je pokrenuta s ciljem dodatnog unaprjeđenja komunikacije sa građanima i korisnicima administrativnih i drugih usluga Općine Stari Grad. Članovi zajednice, a trenutno ih je skoro 800, blagovremeno se informišu o projektima, aktuelnostima i ostalim važnim informacijama iz Općine Stari Grad.

Također, viber komunikacija ostvaruje se i sa Operativnim centrom civilne zaštite Općine Stari Grad u slučaju bilo kakve opasnosti ili pojave koja može dovesti do prirodne ili druge nesreće. Građanima je u takvim slučajevima na raspolaganju viber broj 061 278 281.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630