Većina općinskih vijećnika podržali inicijativu za pokretanje opoziva općinskog načelnika


30. 5. 2023

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo održalo je danas redovnu 26. sjednicu na kojoj se našla i inicijativa za pokretanje postupka opoziva općinskog načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića.

Ovu inicijativu podržalo je 22 vijećnika. Općinsko vijeće Stari Grad sada ima rok od 30 dana da donese konačnu odluku o pokretanju opoziva. Ukoliko se ta odluka usvoji, u roku od 60 dana se mora formirati Komisija o provođenju referenduma na teritoriji Općine Stari Grad na kojem će se građani izjašnjavati o opozivu općinskog načelnika.

Usljed novonastale situacije i lišenja slobode načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, Općinsko vijeće Stari Grad je 25.05.2023. godine na vanrednoj sjednici jednoglasno donijelo Odluku o izboru državne službenice Mirsade Smajić za vršenje poslova iz nadležnosti općinskog načelnika Općine Stari Grad Sarajevo. To je bilo neophodno za nesmetano i redovno administrativno funkcionisanje Općine Stari Grad Sarajevo.

Također na dnevnom redu sjednice je bila tačka pod nazivom "Razmatranje aktuelne situacije u Općini Stari Grad Sarajevo. Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić je na početku rekao: „Prvi put u BiH se jedno Općinsko vijeće našlo u ovako složenoj situaciji. Međutim svi vijećnici su zajedno radili u najboljem interesu naše institucije za koje smo od građana dobili povjerenje. Svi vijećnici su , pokazali veliku dozu profesionalnosti i zrelosti i na tome im se iskreno zahvaljujem“. Općinsko vijeće je u sklopu ove tačke jednoglasno usvojio više zaključaka koji za cilj imaju još efikasniji rad Općinske administracije i Općinskog vijeća u ovom periodu.

U nastavku 26. sjednice općinski vijećnici jednoglasno su podržali Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o zakupu stanova u vlasništvu Općine Stari Grad Sarajevo. Zahvaljujući ovom izjašnjavanju, davat će se prednost porodicama koje imaju dijete ili odraslu osobu sa poteškoćama u razvoju i stepenom invalidnosti većem od 50% prilikom predavanja zahtjeva za zakup općinskih stanova. Radi dalje dorade povučen je Prijedlog Odluke o učešću u finansiranju rada klubova vijećnika političkih stranaka, nezavisnih vijećnika i samostalnih vijećnika u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo. Vijećnica Emina Kiseljaković upoznala je Općinsko vijeće Stari Grad da napušta Klub vijećnika Narodni evropski savez (NES), te će ubuduće djelovati kao nezavisni vijećnik.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630