Obilježen Dan maloljetnog borca Općine Stari Grad Sarajevo


28. 5. 2023

Na Trebeviću je danas, u organizaciji Udruženja maloljetnih boraca Stari Grad i uz podršku Općine Stari Grad Sarajevo, obilježen Dan maloljetnog borca Općine Stari Grad Sarajevo.

Ove godine navršava se 30 godina otkako je 30.maja, 1993.godine u akciji na Pitinim stijenama u direktnim borbenim dejstvima izgubio svoj mladi život maloljetni borac Armije RBiH Alija Oruč. Kao maloljetni borac sa Grličića Brda, na samom početku agresije Alija se priključio Armiji Republike Bosne i Hercegovine u odbrani grada. Prva jedinica u kojoj je bio je “Bosna 101”, a nakon formiranja brigada, bio je u Prvoj brdskoj brigadi. Iako su mu zabranjivali učešće u akcijama, nalazio je načina da se tajno pridruži, te je učestvovao u gotovo svakoj akciji svoje brigade.

Na 20. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo održanoj 29.11.2022. godine usvojen je prijedlog o obilježavanju 30. maja, kao Dana maloljetnog borca Općine Stari Grad Sarajevo.

“Već treću godinu zaredom obilježavamo Dan maloljetnih boraca Općine Stari Grad, kao i dan sjećanja na najmlađeg šehida općine Aliju Oruča koji je poginuo u direktnim borbenim dejstvima. Alija je poginuo 30.05 zajedno sa još 28 svojih saboraca, ali obilježavanje tog dana smo pomjerili na 28.05 zbog veće posjećenosti jer je vikend,” izjavio je Sanel Kruščica, predsjednik Udruženja maloljetnih boraca Općine Stari Grad. Dodao je i da mu je želja da ovaj datum postane trenutak druženja svih boraca iz Starog Grada, jer kako kaže, odbrana grada i domovine je počela upravo iz Starog Grada.

U čast ovom hrabrom mladom čovjeku koji je dao svoj život za odbranu grada i domovine, iz Općine Stari Grad pokrenuta je inicijativa da se ulici od Opservatorija na Trebeviću duž bob staze do Vidikovca dodijeli naziv Ulica Alije Oruča. Skupština Kantona Sarajevo je na 7.redovnoj sjednici održanoj prošlog mjeseca prihvatila inicijativu i donijela odluku o nazivu ulice “Ulica Alije Oruča”.

Današnjem događaju prisustvovala je i majka rahmetli Alije Oruča, Fikreta Begović. „Pored Alije, u ratu sam izgubila i drugog sina Admira. Srećom ostala mi je kćerka, koja mi je podarila i unučad i samo zbog njih sam uspjela sve ovo da preživim. U pripremi zla koje nam se desilo, Alija je pušku uzeo sa 16 godina i vrlo brzo se dokazao u svojoj jedinici kao hrabar i pouzdan borac, iako su mu svi branili da bude dio svih tih opasnih operacija, kao i ja, ali jednostavno me nije želio slušati ni čuti“, izjavila je Fikreta.

Centralni program uz danas je održan na platou ispod Vidikovca, nakon čega su prisutni krenuli na lokalitet Pitinih stijena gdje je proučena Fatiha i položeno cvijeće. U ime Općine Stari Grad događaju su vijećnici Općinskog vijeća Stari Grad, a među njima i Emir Bićo, od koga je i potekla inicijativa o održavanju obilježavanju 30. maja, kao Dana maloljetnog borca Općine Stari Grad Sarajevo.

„Moramo oživjeti kulturu sjećanja na borce iz Starog Grada, koji su se borili ovdje na Trebeviću. On je neopravdano zapostavljen, ovdje su se odvijali najkrvavije bitke u odbrani Sarajeva. U Starom Gradu je praktički sve počelo, prve granate su pale na Jarčedole, na Gazijin han, na Faletiće, na Vratnik, na Bistik. Ponosni smo što ovaj lokalitet ovdje nosi ime maloljetnog šehida Alije Oruča“, kazao je Bićo.

Općina Stari Grad Sarajevo je početkom ovog mjeseca Udruženju maloljetnih boraca Stari Grad dodijelila priznanje Općinska povelja sa zlatnim štitom, povodom 02.maja Dana Općine Stari Grad.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630