Obilježena 31. godišnjica pogibije šefa Međunarodnog Crvenog križa Frederica Mauricea na Vratniku


18. 5. 2023

U organizaciji Crvenog križa Kantona Sarajevo, u blizini Višegradske kapije na Vratniku, obilježena je 31 godina od napada na konvoj Međunarodnog komiteta Crvenog križa u kojem je život izgubio tadašnji šef ove međunarodne organizacije u BiH Frederic Maurice.

U ime Općine Stari Grad cvijeće na spomen-ploču su položili Almedina Porča, pomoćnica načelnika za odnose s javnošću i informacioni sistem i Sanin Hadžibajrić, po ovlaštenju pomoćnik načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica. Tog 18. maja 1992. godine na jasno označen konvoj Međunarodnog komiteta Crvenog križa, koji je prenosio lijekove za stanovništvo Sarajeva, otvorena je vatra sa položaja Vojske Republike Srpske. U konvoju je bio i 39-ogodišnji Maurice, koji je podlegao od zadobivenih povreda, dok su dva uposlenika ove svjetske humanitarne organizacije ranjena tog dana. Sekretaraka Crvenog krsta Kantona Sarajevo Enaida Višo istakla je da se ovim činom želi istaći zahvalnost Marucieu, ali i svim ostalim humanistima, koji su djelovali u ratnom Sarajevu. „Frederic Maurice jedan je od prvih humanista koji je ušao u opkoljeno Sarajevo i donio konvoj lijekova za naše građane. Crveni križ je organizacija koju definira nevjerovatna hrabrost za ispunjenje osnovnog cilja, a to je pomoć ljudima u nevolji“, izjavila je Višo.

Šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog križa u BiH, Elmir Camić podsjetio je da je napad na označen konvoj iz 18. maja 1992. godine bio grubo kršenje ženevskih konvencija i međunarodnog humanitarnog prava. „Nažalost kršenja ovih temeljnih prava su sve češća pogotovo u posljednje vrijeme kada u svijetu imamo mnogo oružanih sukoba. Znak Crvenog križa je znak humanosti i on ne smije biti meta. Obilježavanjem ovih datuma poručujemo novim generacijama da se ovi događaji ne smiju više dešavati“, poručio je Camić.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630