Kolegij Općinskog načelnika: Vijećnica NIP-a u Općinskom vijeću Stari Grad obmanjivanjem javnosti pokušava da onemogući rekonstrukciju bazena Bentbaša


08. 5. 2023

Kolegij Općinskog načelnika, povodom neutemeljenih izjava Almedine Zukorlić-Pašalić, vijećnice NiP-a u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo, koja obmanjivanjem javnosti pokušava da onemogući projekat rekonstrukcije bazena Bentbaša, poručuje vijećnici: “Nećemo Vam dozvoliti da onemogućite razvoj Općine Stari Grad Sarajevo! Trebate biti svjesni da iza svakog projekta i svega što pokreće općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić stoje državni službenici koji su dužni obavljati posao u skladu sa zakonom i po istom postupati!”

Posljednje javno istupanje vijećnice nakon svečane sjednice Općinskog vijeća Stari Grad, u kojem spominje i reis – ul – ulemu IZ u BiH Huseina ef.Kavazovića, najbolje oslikava njeno neznanje, ali i nedobronamjernost. Kolegij Općinskog načelnika ističe da je Općina Stari Grad Sarajevo, provjerom u Islamskoj zajednici BiH, utvrdila da vijećnica Zukorlić-Pašalić nije ovlaštena od strane ove institucije da istupa u njihovo ime, niti iznosi bilo kakve stavove. Kolegij Općinskog načelnika posebno osuđuje spominjanje uvaženog i postovanog reis – ul – uleme Huseina ef.Kavazovića od strane navedene vijecnice, u ovom kontekstu.

Vijećnica Pašalić-Zukorlić nije zaštitnica Isa-begovog vakufa, nego kočničar razvoja, izgradnje i napretka lokalne zajednice čiji građani su je birali u Općinsko vijeće Stari Grad. Stoga, Kolegij Općinskog načelnika poručuje vijećnici Pašalić-Zukorlić da se bavi onim što su njene dužnosti i ne iznosi javno nestine i stranačke želje, dezavuišući javnost.

Za razliku od vijećnice Almedine Zukorlić-Pašalić, Općina Stari Grad Sarajevo ne izlazi u javnost sa paušalnim navodima, neprovjerenim informacijama i ne počinje projekte koji ne mogu biti realizovani. Stoga, iznenađuje njena silna želja da dokaže da Bazeni Bentbaša ne mogu biti ponovo otvoreni za građane.

Radi objektivnog informisanja javnosti, dužnost nam je demantovati izjave vijećnice Zukorlić-Pašalić o bilo kakvoj zloupotrebi ili oduzimanju vakufske zemlje, jer je ovdje riječ o nacionalizovanoj imovini nad kojom postoji zabrana prometovanja, ali ne i upravljanja. Dakle, Općina Stari Grad Sarajevo ima potpuno zakonsko pravo da na lokaciji Bazena Bentbaša vrši gradnju i revitalizaciju što je i predviđeno projektom.

Osim toga, Bazeni Bentbaša se uopšte NE NALAZE u obuhvatu Isa-begove zavije, što je imenovanoj više puta rečeno, ali očito to zanemaruje, ili ne razumije.

Općina Stari Grad Sarajevo opredijeljena je za realizaciju kapitalnog projekta rekonstrukcije i revitalizacije Bazena Bentbaša, i kao što je već najavljeno, realizacija projekta počet će u jesen ove godine.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630