Općinsko vijeće Stari Grad jednoglasno podržalo rebalans budžeta u iznosu od 34,4 miliona KM


27. 4. 2023

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo jednoglasno je danas podržalo rebalans budžeta Općine Stari Grad Sarajevo za 2023. godinu koji je predložio općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić. Rebalansom je predviđeno uvećanje budžeta od 65%, odnosno za 13.583.100 KM, a što uključuje prenesena i namjenska sredstva, kao i grantove čiji priliv u budžet se očekuje u narednom periodu, kao što je, između ostalog, 1,5 miliona KM koje je Vlada FBiH odobrila za rekonstrukciju bazena Bentbaša.

Kako je pojasnio općinski načelnik Hadžibajrić, kroz rebalans su planirani značajni kapitalni projekti koji su u planu za ovu godinu, a najveći od njih je rekonstrukcija bazena Bentbaša koja će početi u septembru.

“Prvi projekat koji ćemo početi je izgradnja spomen obilježja šehidima iz Starog Grada u blizini Careve džamije i danas smo osigurali sredstva za to u iznosu od 142.000 KM. Nakon toga počet ćemo izgradnju novog spomen obilježja na Markalama, a u septembru počinjemo rekonstrukciju bazena Bentbaša,” izjavio je načelnik Hadžibajrić. Dodao je da su rebalansom uključena i sredstva koja će biti prebačena od strane Zavoda za izgradnju KS i Kantonalne uprave civilne zaštite u ukupnom iznosu od 356.300 KM, a sanirat će se klizišta Močila, Krka i Trčivode (dvije lokacije).

Vijećnici su istakli da se radi i kvalitetno pripremljenom rebalansu i raspodjeli sredstava, a uvršteni su i svi amandmani koje su vijećnici predložili, dok su neki projekti koje su vijećnici predlagali na ranijim sjednicama, već bili uvršteni u rebalans, na čemu su se zahvalili općinskom načelniku.

“Ovo je jedan dobar rebalans i mnogi kvalitetni projekti nas očekuju u narednom periodu, ide građeviska sezona tako da sam siguran da ćemo imati mnogo dobrih stvari koje će se realizirati u Općini Stari Grad,” izjavio je predsjedavajući Općinskog vijeća Seid Škaljić.

Na današnjoj sjednici usvojena je i Odluka o dodjeli priznanja Općine Stari Grad Sarajevo koja će biti dodijeljena na svečanoj sjednici povodom 02.maja, Dana Općine Stari Grad.

Načelnik Hadžibajrić je na današnjoj sjednici vijećnicima odgovorio na sva postavljena pitanja, te se dotakao teme nove gradnje u Starom Gradu, istakavši da je Odluka o proglašenju historijskog urbanog krajolika nacionalnim spomenikom (HUK) dovela do toga da takoreći život stane u dvije gradske općine, misleći na Stari Grad i Centar.

“Želim da Općinsko vijeće bude upoznato sa svim problemima sa kojima se nosimo, a koje je izazvala Odluka o HUK-u. Svi radovi izgradnje, obnove, rekonstrukcije zakočeni su ovom odlukom i život je stao. Ako i dođe do gradnje novih objekata, vrše se pritisci, provode istražne radnje i ispitivanje svakog predmeta. Da nismo uradili sanaciju Baščaršijskog trga, Sarača, Bravadžiluka, Ferhadije i Štrosmajerove prije donošenja ove odluke, danas to ne bismo mogli uraditi i Stari Grad bi postao kasaba,” izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630