Vlada Kantona Sarajevo prihvatila prijedlog načelnika Hadžibajrića o izmjeni odluke o vodozaštitnoj zoni na Mošćanici: Sada je red na zastupnike u Skupštini KS


24. 4. 2023

Nakon višegodišnjih zalaganja općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića da građanima Mošćanice omogući da ostvare svoja prava na legalizaciju objekata sagrađenih u donjem vodotoku rijeke Mošćanice, Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je inicijativu upućenu iz Općine za izmjenu sporne odluke o vodozaštitnoj zoni i, prema riječima ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almira Bećarevića, odlučila ga uvrstiti na narednu sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo. Općina Stari Grad Sarajevo zahvaljuje se Vladi KS što su prepoznali važnost ove odluke za građane koji su godinama taoci neprovodivih odluka jer otvoreni vodotok Mošćanice ne može biti resurs za vodosnabdijevanje Sarajeva.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, sa sekretarkom organa državne službe mr.Almom Destanović i općinskom administracijom, ozbiljno je pristupio ovom pitanju kako bi se riješila egzistencijalna pitanja naših građana te je Općina Stari Grad još prije dvije godine finansirala izradu Elaborata koji je dokazao da je kvaliteta vode Mošćanice na otvorenom vodotoku vrlo loša i da se predmetni vodozahvat isključuje kao izvorište pitke vode. Od Vlade Kantona Sarajevo tada je zatraženo da stavi van snage dio Odluke o zaštiti planinskih izvora vode za piće sarajevskog vodovodnog sistema i dijela otvorenog toka rijeke Mošćanice, donesene 1997. godine. Nažalost, na usvajanje inicijative čekalo se dvije godine.

Usvajanjem izmjena pomenute odluke, omogućit će se legalizacija oko 500 stambenih objekata u donjem vodotoku Mošćanice. Od zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo očekuje se da prepoznaju značaj donošenja ove odluke za širu društvenu zajednicu i podrže inicijativu Općine Stari Grad i općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, a sve kako bi građani Mošćanice ostvarili svoja osnovna ljudska prava.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630