U znak zahvalnosti za projekte, građani Nove Baruthane pozvali načelnika Hadžibajrića na bajramsko druženje


23. 4. 2023

Građani iz ulice Nova Baruthana, u mjesnoj zajednici Mošćanica, pozvali su danas načelnika Ibrahima Hadžibajrića na bajramsko druženje u znak zahvalnosti za projekte realizovane u ovoj ulici u prethodnim godinama. Načelnik je prihvatio poziv građana, a druženje je bilo prilika da se razmotre realizovani projekti, ali i ostale potrebe građana ove mjesne zajednice. Kako je istakao načelnik Hadžibajrić, samo zajedničkim djelovanjem lokalne zajednice sa građanima može se postići zadovoljstvo stanovnika i kvaliteta života u naseljima.

Ulica Nova Baruthana (osnovni krak) nastala je 2002. godine, a 2005.godine počela je gradnja kuća nedaleko od kasarne Faletići i tada ih je bilo ih je svega nekoliko. S vremenom je naselje raslo i danas broji 80 domaćinstava, a stanovnici su s godinama imali potrebu za izgradnjom puta, komunalne infrastrukture, javne rasvjete i drugog. Ono što Novu Baruthanu čini drugačijom od brojnih drugih naselja je jedinstvo i sloga koja vlada među njenim stanovnicima, te njihova odlučnost da istraju u naporima da svojim porodicama obezbijede sve potrebne uslove. Prije devet godina odlučili su uvesti kanalizacionu mrežu u svoje naselje i prikupili novac putem Inicijalnog odbora koji su formirali, a kroz koji građani daju dobrovoljne priloge. Međutim, sredstva nisu bila dovoljna i u pomoć im je pritekao načelnik Ibrahim Hadžibajrić i Općina Stari Grad. Tada je iz budžeta Općine finansirana nabavka kanalizacionih cijevi, a sve ostale radove finansirali su građani. Poslije toga, saradnja lokalne zajednice i ovih građana podignuta je na jedan novi nivo, te su se svake godine u budžetu strateški planirala sredstva za rješavanje dijela po dijela komunalne infrastrukture u naselju. Građani su svojevremeno finansirali nabavku 4 rasvjetna tijela za svoje naselje, a Općina je nabavila dodatnih 5 i ulica je osvijetljena. Narednih godina saniran je i asfaltiran glavni pravac ulice Nova Baruthana, a potom i brojni krakovi.

Zbog svega ovoga, stanovnici Nove Baruthane željeli su izraziti zahvalnost i poručiti da su zadovoljni životom, radom i brigom u svojoj lokalnoj zajednici.

“Ovo je naš način da vam se zahvalimo za svu podršku koju ste nam pružili za izgradnju našeg naselja. Pomogli ste nam u uvođenju kanalizacije, uvođenju rasvjete, asfaltiranju glavnog pravca, ali i brojnih krakova naše ulice. Asfaltiranjem dijelova ulice Nova Baruthana koje ste planirali u ovoj godini, sve potrebe naše ulice bit će zadovoljene i riješene i hvala Vam, načelniče, na tome,“ poručili su građani iz ulice Nova Baruthana.

Ulica i naselje Nova Baruthana nalaze se u mjesnoj zajednici Mošćanica koja je najveća mjesna zajednica u Općini Stari Grad Sarajevo u kojoj živi skoro 5.000 stanovnika.

“Stanovnici Nove Baruthane aktivno učestvuju u radu lokalne zajednice i današnji susret bio je još jedna prilika za razgovor o poboljšanjima. Drago mi je što se uključuju svojim prijedlozima i idejama za poboljšanje uslova jer zajedničkim radom možemo učiniti puno više i postići da naša naselja budu po mjeri građana,” poručio je načelnik Hadžibajrić.

Druženju sa građanima Nove Baruthane prisustvovala je i vijećnica u Općinskom vijeću Stari Grad, Merima Arnautović.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630