Obilježen Dan šehida: Bosanskohercegovački heroji nikad neće biti zaboravljeni


22. 4. 2023

Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini je dan kada se odaje počast njenim najhrabrijim sinovima, šehidima koji su za nju dali svoje živote. U toku agresije na našu zemlju od 1992. do 1995. godine hiljade bosanskohercegovačkih šehida su dali živote u borbi za nezavisnost i slobodu naše zemlje, ali i svih nas.

Dan šehida danas je obilježen na Šehidskom mezarju Kovači, učenjem Fatihe, Jasina i polaganjem cvijeća na centralno spomen-obilježje i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH. Obilježavanju, u organizaciji Vojnog muftijstva Ministarstva odbrane BiH, prisustvovala je i delegacija Općine Stari Grad Sarajevo, predvođena općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem. Kako je istakao načelnik Hadžibajrić, poštujući naše šehide, ali i njihove porodice, kao i sve one koji su se borili za Bosnu i Hercegovinu, pokazujemo koliko poštujemo svoju zemlju i sami sebe.

Pored načelnika Hadžibajrića delegaciju Općine Stari Grad Sarajevo su činili i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Zlatan Ljuhar, pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove Adis Hadžović, šef Odsjeka za investicije Damir Džaferović, kao vijećnici Lejla Begović i Husein Holjan. Posebna zahvalnost ide gradonačelniku Cazina, predsjedniku Narodnog evropskog saveza - NES, Nerminu Ogreševiću koji se danas pridružio načelniku Hadžibajriću u obilježavanju ovog značajnog datuma i odao počast šehidima na mezarju Kovači, kao i rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću.

Obilježavanju su prisustvovale i brojne druge delegacije, predstavnici svih nivoa državne vlasti, vojske, boračkih udruženja, ali i porodice, saborci i prijatelji šehida.

Fatihu i Jasin šehidima pročio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. „Šehidi vječno stoje kao svjetionik na našem putu slobode. Mnogo puta stradali su naši najmiliji, bez ikakve krivice, u zločinima i u genocidu. Sjećanja na njih ne mogu izblijediti, niti se njihovi dželati mogu zaboraviti“, izjavio je reis Kavazović.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara, 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru od 1992. do 1995. godine. Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630