Na inicijativu pokrenutu iz Općine Stari Grad, ulica na Trebeviću nosit će ime maloljetnog borca Alije Oruča


20. 4. 2023

Ove godine navršava se 30 godina otkako je 30.maja, 1993.godine u akciji na Pitinim stijenama u direktnim borbenim dejstvima izgubio svoj mladi život maloljetni borac Armije RBiH Alija Oruč.

Kao maloljetni borac sa Grličića Brda, na samom početku agresije Alija se priključio Armiji Republike Bosne i Hercegovine u odbrani grada. Prva jedinica u kojoj je bio je “Bosna 101”, a nakon formiranja brigada, bio je u Prvoj brdskoj brigadi. Iako su mu zabranjivali učešće u akcijama, nalazio je načina da se tajno pridruži, te je učestvovao u gotovo svakoj akciji svoje brigade.

U čast ovom hrabrom mladom čovjeku koji je dao svoj život za odbranu grada i domovine, Općina Stari Grad Sarajevo pokrenula je inicijativu da se ulici od Opservatorija na Trebeviću duž bob staze do Vidikovca dodijeli naziv Ulica Alije Oruča. Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo usvojilo je na 20.redovnoj sjednici održanoj 29.11.2022. godine zaključak o usvajanju navedene inicijative, te ga sa kompletnom dokumentacijom dostavilo Komisiji za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine Kantona Sarajevo na nadležno postupanje. Pet mjeseci poslije toga, na prijedlog ove Komisije, Skupština Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj, 7.redovnoj sjednici donijela odluku da se ulica koja se proteže od Opservatorija, duž bob staze do Vidikovca na Trebeviću, nazove “Ulica Alije Oruča”.

 

Za Fikretu Begović, majku rahmetli Alije, ova odluka ima ogroman značaj.

“Načelnik Hadžibajrić me primio u februaru ove godine i rekao mi da će se ulica zvati po mom rahmetli sinu Aliji Oruču i da je ta procedura već pokrenuta putem Općinskog vijeća. Ja sam danas najsretnija majka jer se mom rahmetli sinu na ovaj način odaje priznanje i hvala svima koji su doprinijeli tome,”kazala je Fikreta. “Prošlo je 30 godina otkako je moj Alija poginuo, a ja sam bolesna, ne znam ni hoću li mu moći otići na mezar ovog Bajrama. Iz Općine su me pozvali i rekli da spremaju obilježavanje godišnjice i pozvali me da prisustvujem, a meni to mnogo znači i mnogo sam zahvalna. Moj Alija nije zaboravljen,” dodala je Fikreta.

Na 20. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, usvojen je i prijedlog Odluke kojom će se 30. maj u Općini Stari Grad Sarajevo obilježavati kao Dan maloljetnog borca. Općina Stari Grad Sarajevo sa Udruženjem maloljetnih boraca Stari Grad priprema program kojim će se ove godine dostojanstveno obilježiti ovaj datum. Više od 200 maloljetnih boraca dalo je svoje živote u borbi za slobodu u periodu agresije 1992-1995.godine.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630