Načelnik Hadžibajrić ugostio delegaciju pobratimske Općine Karsiyaka iz Izmira


14. 4. 2023

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić ugostio su danas delegaciju pobratimske Općine Karsiyaka iz Izmira koju je predvodio načelnik Cemil Tugay. Pored načelnika Hadžibajrića, goste iz Izmira dočekao je i predsjedavajući Općinskog vijeća Seid Škaljić, a tokom susreta razgovaralo se o bronjim temama i mogućnostima unapređenja odnosa i saradnje između dvije općine.

Načelnik Hadžibajrić je upoznao goste sa projektima koji se ove godine realizuju u Starom Gradu, naglasivši da se radi o milionskim investicijama koje će poboljšati uslove života, ali i doprinijeti razvoju privrede i turizma u Starom Gradu. Gostima iz Izmira najavio je izgradnju bazena na Bentbaši, zatim dva velika spomen-obilježja, projekat još jedne podzemne garaže na Trgu Austrije, kao i završetak četvrte Socijalne zgrade.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić predložio je pobratimskoj Općini Karsiyaka razvoj saradnje u oblasti turizma, te otvaranje ureda grada Izmira u Starom Gradu putem kojeg bi se njihova bogata ponuda približila našim građanima, te omogućila privredna saradnja.

Načelnik Karsiyake Cemil Tugay naveo je da je ova općina nedavno uspješno pokrenula moderni Centar za kućnu njegu za starije stanovništvo i oboljele od Alchajmerove bolesti, te da trenutno grade veliki gradski park i realizuju projekte iskorištavanja podzemnih voda i kišnice. Govoreći o budućim planovima, istaknuto je da su se snažno angažovali na uspostavi avio linije između Sarajeva i Izmira koja bi značajno doprinijela uvezivanju ova dva grada. U delegaciji Općine Karsiyaka bili su i Atila Baysak, vijećnik u Općinskom vijeću Karşıyaka, te Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Općina Stari Grad Sarajevo i Općina Karsiyaka Izmir bratimile su se 25.05.2022. godine. Pobratimska Općina Karsiyaka upriličit će večeras iftar za građane Općine Stari Grad Sarajevo.

Poslušajte audio zapis

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630