Počelo 'utopljavanje' Osnovne škole „Edhem Mulabdić“, jedne od najstarijih škola u gradu


12. 4. 2023

Osnovna škola „Edhem Mulabdić“, koja se nalazi u ulici Konak, jedna je od najstarijih odgojno-obrazovnih ustanova u gradu Sarajevu. Glavna zgrada škole izgrađena je još 1890. godine, a osim nove sportske dvorane koju je izgradila Općina Stari Grad Sarajevo prije tri godine, ostatak objekta je u vrlo lošem stanju i ne pruža zadovoljavajuće uslove za učenike i nastavno osoblje.

Iz tog razloga, pokrenut je projekat 'utopljavanja' OŠ „Edhem Mulabdić“ koji se provodi u okviru Sporazuma o saradnji između Općine Stari Grad Sarajevo i Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS. Projekat je vrijedan oko 315.000 konvertibilnih maraka, uključuje zamjenu postojeće stolarije i bravarije, utopljavanje stropne konstrukcije prema tavanu glavnog objekta škole, utopljavanje vanjskog fasadnog zida s unutrašnje strane glavnog objekta, te utopljavanje stropa prema negrijanom podrumu glavnog objekta škole. Također, planirana je i sanacija, te farbanje vanjske fasade.

Podsjećamo da je, na prijedlog općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, prije tri godine izgrađena moderna nova sportska dvorana OŠ“Edhem Mulabdić“, čiju je izgradnju Općina Stari Grad finansirala sa skoro 2 miliona KM.

Osnovna škola „Edhem Mulabdić“ nalazi se u historijskom urbanom krajoliku Sarajeva, koji je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Iz tog razloga, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i Općina Stari Grad Sarajevo poduzeli su sve potrebne korake kako bi osigurali kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju, a zatim se obratili Ministarstvu prostornog uređenja FBiH, te Zavodu za zaštitu spomenika FBiH koji djeluje pri Ministarstvu prostornog uređenja FBiH, te Zavodu za zaštitu spomenika FBiH koji djeluje pri Ministarstvu kulture i sporta FBiH radi dobivanja potrebnih dozvola za izvođenje radova. Projekat se realizuje putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Općine Stari Grad Sarajevo.

U posljednje četiri godine ovo će biti peti odgojno-obrazovni objekat koji je Općina Stari Grad Sarajevo sanirala i obnovila uz pomoć i podršku partnera: obnovljena je zgrada Muzičke akademije, zamijenjena stolarija, grijanje i obnovljene unutarnje prostorije u Osnovnoj školi "Saburina", izvršeno utopljavanje Osnovne škole "Mula Mustafa Bašeskija", te izgrađen potpuno novi vrtić "Bulbuli".

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630