Općina Stari Grad sufinansira projekat Stare pravoslavne crkve kojim se uklanja oštećeni zid uz kompleks hrama svetih arhangela Mihaila i Gavrila


11. 4. 2023

S ciljem otklanjanja opasnosti po građane i njihovu imovinu, naročito imajući u vidu svakodnevnu veliku frekvenciju građana i vozila na ovom lokalitetu, Stara pravoslavna crkva pokrenula je projekat demontaže oštećenog i urušenog zida pored kompleksa hrama svetih arhangela Mihaila i Gavrila, u ulici Mula Mustafe Bašeskije. Demontažu zida naložila je Federalna uprava za inspekcijske poslove nakon što je obilaskom terena, 20.03.2023.godine utvrdila da je zid u lošem stanju usljed nepovoljnih vremenskih uslova kojima je bio izložen, te da prijeti njegovo urušavanje.

Starješina Stare pravoslavne crkve, protojerej Velimir Divljanović se, nakon što je Federalna uprava za inspekcijske poslove donijela rješenje i naložila rušenje u roku od 30 dana, za pomoć obratio općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću, kazavši da Crkva nema raspoloživa sredstva za ove radove. Prema procjenama, radovi demontaže zida koštat će 27.500 KM.

Općinski načelnik je, cijeneći izuzetnu višegodišnju saradnju Općine Stari Grad i Stare pravoslavne crkve, ali i zbog opasnosti od rušenja i mogućih većih posljedica, odmah reagovao i odlučio sufinansirati radove sa 50% ukupnog iznosa iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo. Stara pravoslavna crkva je izvršila izbor izvođača radova koji su počeli prošle sedmice i dio zida već je demontiran.

Podsjećamo, prošle godine Općina Stari Grad izdvojila je 15.000 KM za sanaciju dijela dvorišta Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji. Po okončanju tih radova, crkvu je posjetio načelnik Hadžibajrić. „Općina Stari Grad je oduvijek prepoznatljiva po svojoj raznolikosti, multikonfesionalnosti i činjenici da se na jednom malom prostoru isprepliće nekoliko religija. Kao lokalna zajednica nastojimo podržavati svaku od njih i pomagati vjerske institucije. Redovno pomažemo obnove crkvi, džamija i drugih projekata vjerskih institucija“, izjavio je tom prilikom načelnik Hadžibajrić.

Poslušajte audio zapis

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630