Na prijedlog načelnika Hadžibajrića značajno priznanje za Vatrogasno društvo „Vratnik“


10. 4. 2023

Udruženje „Vatrogasno društvo Vratnik“ iz Starog Grada za svoj uspješan rad i doprinos u rukovođenju akcijama zaštite i spašavanja dobilo je posebnu pisanu pohvalu, koju im je dodijelio Federalni štab civilne zaštite.

Pohvalu su dobili zahvaljujući preporuci općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića koji je, cijeneći njihov uloženi rad, zalaganje i ostvarene rezultate tokom angažovanja u akcijama zaštite i spašavanja na izvršavanju konkretnih zadataka, o tome upoznao Federalni štab CZ. „Udruženje Vatrogasno društvo 'Vratnik' u 89 godina rada izgradilo je sa svojim članovima blistavu tradiciju i važi za jedno od najboljih dobrovoljnih vatrogasnih društava u Bosni i Hercegovini. U slučaju prirodnih i drugih nepogoda, Vatrogasno društvo 'Vratnik' je općinska služba zaštite i spašavanja. Drago mi je da je to prepoznao i Federalni štab civilne zaštite“, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Pohvala je dodijeljena povodom 01. marta, Međunarodnog dana civilne zaštite. Predsjednik Udruženja „Vatrogasno društvo Vratnik“ Muris Domić izrazio je zadovoljstvo dobijanjem ovog priznanja. „Mislim da smo jedino od osam vatrogasnih društava koje je dobilo pohvalu za svoj rad od Federalnog štaba civilne zaštite. Općina Stari Grad i načelnik Hadžibajrić imaju odličnu saradnju sa našim društvom. Ipak sam mišljenja da, za funkcionisanje VD 'Vratnik' u punom kapacitetu, naš rad finansijski trebaju podržati i druge institucije. Osposobili smo 16 novih mladih momaka za vatrogasnu službu, da bi mogli što kvalitetnije obavljati svoju dužnost u korist naših građana, oni moraju imati adekvatnu opremu, tehnike, alate i vozila“, naglasio je Domić.

 

Brojne intervencije u toku cijele godine

Bez obzira na godišnje doba, Vatrogasno društvo „Vratnik“ uvijek ima pozive za intervencije. Prema riječima komandira vatrogasne grupe Nevena Bratića sunčani martovski dani donijeli su brojne požare. „Samo u toku jedne radne sedmice smo imali čak 17 intervencija za gašenje šumskih požara širom Starog Grada. Također imali smo i dosta situacija požara u dimnjacima. Sve intervencije smo realizovali uspješno i bez ikakvih problema“, kazao je Bratić. Uposlenici VD „Vratnik“ redovno se angažuju i na poslovima uklanjanja oborenih stabala, čišćenja slivnika, kanala i nekih javnih površina.

Poslušajte audio zapis

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630