Delegacija Općine Stari Grad u posjeti pobratimskoj Općini Osmangazi: Obilježen dan osvajanja grada


09. 4. 2023

Najznačajniji dan u historiji Općine Osmangazi, ali i grada Bursa, je dan kad su Osmanlije, predvođene Orhanom I, 1326.godine, osvojile Bursu. Taj datum Općina Osmagazi obilježava kao svoj dan nizom prigodnih svečanosti koje nisu izostale ni ove godine, ali su bile značajno reducirane usljed velike tragedije i razornih zemljotresa koji su pogodili zemlju.
 
Iz tog razloga, Općina Osmangazi usmjerila je značajan dio budžetskih sredstava za pomoć pogođenim područjima. Kao pomoć ljudima koji su ostali bez domova, Osmangazi gradi kontejnersko naselje u jednom dijelu Gazijantepa gdje će sagraditi stanove za 100 porodica, a svaki stan će biti u potpunosti opremljen. Osim toga, u toku mjeseca ramazana, Općina Osmangazi svakodnevno sprema 4.000 obroka za sehur i 4.000 obroka za iftar postačima u zemljotresom pogođenim područjima Turske.
 
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i ove godine bio je počasni gost načelnika Općine Osmangazi Mustafe Dundara na obilježavanju Dana osvajanja u okviru kojeg je organizovan svečani program uz nastup hora Mehter, a potom i defile od brda Tophane, gdje se nalazi kompleks u kojem su turbeta Osmana I - osnivača Osmanskog carstva i njegovog sina Orhana I - osvajača Burse, pa sve do Muzeja osvajanja Burse Panorama 1326. Također, održan je i stručni simpozij o historijskom značaju Osmana i njegovog sina, osvajača Orhana I.
 
Inače, Bursa je četvrti grad po veličini u Republici Turskoj, a ujedno i industrijski najrazvijeniji grad u zemlji. Ima 3,5 miliona stanovnika, a njena centralna općina je Osmangazi koja ima 1,5 miliona stanovnika. Centar je automobilske industrije, ali i poljoprivredne proizvodnje i turizma.
 
Općina Osmangazi Bursa i Općina Stari Grad Sarajevo bratimljene su od 2007.godine, a upravo zahvaljujući odličnim odnosima i saradnji načelnika Dundara sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem ove dvije lokalne zajednice već deceniju rade na zajedničkim projektima od interesa za građane. Neki od zajedničkih projekata su rekonstrukcija Baščaršijskog trga, izgradnja Bakr-babine džamije, arheološki park At mejdan, Sebilj u Osmangaziju koji je izgrađen prema nacrtima i projektu sebilja sa Baščaršije, Osmangazi Bursa sebilj u blizini Careve džamije i drugi.
Pored načelnika Hadžibajrića, u službenoj posjeti pobratimskoj Općini Osmangazi boravi i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo Seid Škaljić. Zamjenik gradonačelnika Općine Osmangazi, Hasan Huseyin Erdonmez, u ime načelnika Mustafe Dundara, organizovao je iftar za delegaciju Općine Stari Grad.
 
Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630