Uređene javne česme: Musluk česma i Osmangazi Bursa sebilj vratile stari sjaj


07. 4. 2023

U sklopu projekta uređenja javnih i zelenih površina u Starom Gradu, prethodnih dana izvršeno je čišćenje dvije javne česme - Musluk česme i Osmangazi Bursa sebilja, kao i spomen ploče na Baščaršijskom trgu. Čišćenje kamena od površinskih prljavština i naslaga, te brušenje kamena vratilo je ovim česmama sjaj i prvobitni izgled koji su izgubile usljed vremenskih uslova.

Uređenje česmi izvršila je firma HydroClean koja je izvela radove nanošenja 'nano' zaštite, specijalne impregnacije koja odbija vodu i apsorbirajuće materijale. Ovaj proizvod omogućava kamenu da 'diše', dok kapljice vode koje se inače zadržavaju na površini 'bježe' s površine. Osim što sprječava kamen da upija mrlje, ova impregnacija istovremeno omogućava da mrlje budu lako uklonjive, te je dugotrajna zaštita koja prodire duboko u materijal.

Osim toga, u okviru uređenja javnih i zelenih površina u Starom Gradu, sve korpe za otpatke u užoj starogradskoj jezgri su očišćene, ofarbane i označene, a u toku je i sanacija svih klupa u parkovima i igralištima. Radove na uređenju korpi, te sanaciji klupa radili su uposlenici Odjeljenja za održavanje putnih pojaseva, koje djeluje pri Službi za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad i uposlenici Sektora za tehničke poslove Općine.

Sve ove mjere koje se provode u sklopu uređenja javnih i zelenih površina u Starom Gradu pokazuju opredjeljenje Općine Stari Grad Sarajevo i općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića u održavanju visokih standarda i kvalitete života za svoje građane i goste. Osim toga, nadamo se da će ovaj projekt poboljšati opću atmosferu u Starom Gradu i učiniti ovaj predivni dio grada još ugodnijim i ljepšim za sve posjetitelje.

Poslušajte audio zapis

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630