Pregled infrastrukturnih projekata u Starom Gradu: Sanacija i asfaltiranje ulica i izgradnja potpornih konstrukcija


31. 3. 2023

Općina Stari Grad Sarajevo intenzivno radi na unapređenju infrastrukture kako bi se osigurala sigurnost i što kvalitetniji uslovi za građane. U proteklom periodu, iskorišteni su povoljni vremenski uslovi za radove na nekoliko važnih projekata koji će poboljšati saobraćajnu infrastrukturu na više lokacija u općini. Među njima su projekti sanacije ivičnjaka, stabilizacije kamenog zida, proširenja prostora za parkiranje vozila i izgradnje zida školskog igrališta. Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić prepoznao je značaj ovih projekata, te su oni uvršteni u plan rada i budžet općine.

 

Sagrdžije

Završen je projekat sanacije ivičnjaka u ulici Sagrdžije, dužine 180 metara s obje strane ulice, na dijelu od Bakijske džamije do ulice Čemerlina. Ulica se nalazi na području mjesne zajednice Logavina i veoma je frekventna dionica za automobile i pješake. Projekat je finansiran sredstvima iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo u iznosu od 29.000 KM.

 

Ulica Nafije Sarajlić

U završnoj fazi je sanacija ulice Nafije Sarajlić na Vratniku. Riječ je o veoma prometnoj lokalnoj ulici koja je bila u lošem stanju, te je na osnovu zahtjeva građana općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić uvrstio među prioritete za rad u 2023. godini. Sredstva za radove planirana su u budžetu Općine Stari Grad Sarajevo za 2023. godinu u iznosu od 41.300 KM, a ulica se sanira u dužini od 159 metara.

 

Carina

Sanacija potpornog zida u ulici Carina od broja 33 do broja 51 na Vratniku je u završnoj fazi. Ovaj kameni zid dužine 95 metara, debljine pola metra i prosječne visine 3,3 metra, stabilizovat će teren i spriječiti obrušavanje na saobraćajnicu. Radi se o veoma frekventnoj dionici koja se koristi za putnički i pješački saobraćaj, te će sanacija zida značajno doprinijeti boljoj sigurnosti građana i učesnika u saobraćaju. Vrijednost investicije je 40.500 KM.

 

Mejlijina

U toku je asfaltiranje dijela ulice Mejlijina, od broja 10 do broja 19. U ovoj ulici urađeno je uklanjanje dotrajalog asfalta, ravnanje, tamponiranje, nivelisanje, te djelimična ugradnja ivičnjaka. Vrijednost projekta je oko 15.000 KM.

 

Bistrik

Na Bistriku se završavaju radovi na izgradnji zida školskog igrališta koji se nalazi uz glavnu saobraćajnicu Bistrik broj 13. Zid je bio u dosta lošem stanju, ispucao na više mjesta i svakodnevno prijetio obrušavanjem. Stari zid je srušen i na njegovom mjestu sagrađen novi dužine 35 metara i visine od 1,79 metara do 4,39 metara, a vrijednost ovog značajnog projekta iznosi 298.700 KM.

 

Mačkareva

U ulici Mačkareva izvršeno je proširenje pristupnog puta prema zgradama. Ovaj prostor je sada asfaltiran i namijenjen za parkiranje vozila stanara, što će znatno olakšati svakodnevni život. Riječ je o projektu koji su građani iznijeli općinskom načelniku tokom Zbora građana, a nakon što je razmotren njihov zahtjev i utvrđeno da je na terenu moguće izvesti radove, načelnik je naložio da se građanima odmah izađe u susret.

 

Poslušajte audio zapis

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630