Predramazanska šetnja i pokloni za 700 mališana: Načelnik Hadžibajrić s najmlađima dočekao početak ramazana


22. 3. 2023

Tradicionalnim pucnjem iz topa na Žutoj tabiji u 18:06 sati, označen je početak mjeseca ramazana – mjeseca posta, milosti, dobročinstva, kao i duhovnog uzdizanja i pročišćenja.

Čast da aktivira prvi pucanj iz topa na Žutoj tabiji i najavi dolazak svetog mjeseca ramazana, i ove godine pripala je načelniku Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahimu Hadžibajriću koji je na Žutu tabiju došao u pratnji 700 mališana koji su učestvovali u tradicionalnoj predramazanskoj šetnji.

U organizaciji Općine Stari Grad Sarajevo i Udruženja majki ”Brižne ruke” za mališane je upriličena prigodna priredba, podjela balona, a potom i šetnja kroz Ferhadiju, Sarače, Baščaršijski trg, Kovače, sve do Žute tabije gdje su im podijeljeni prigodni ramazanski poklon paketići.

Na ovaj način se najmlađim generacijama prenosi ideja i značaj ramazana, ali i ushićenje i radost povodom njegovog dolaska. Uz veselo okupljanje sa njihovim roditeljima, braćom, sestrama, rodbinom i prijateljima, balone, te pucanj topa na tabiji, djeci Ramazan ostaje u posebnom sjećanju.

Načelnik Hadžibajrić je svim muslimanima uputio prigodnu ramazansku čestitku:

“Stigao nam je još jedan Ramazan, mjesec posta, milosti, duhovnog uzdizanja i dobročinstava. Ramazan nam je donio radost i oplemenio naše duše čineći nas boljim vjernicima i boljim ljudima. Od srca želim da Vam mubarek ramazan svima donese ljubav i međusobno razumijevanje, da se prisjetimo istinskih vrijednosti, činimo dobro, pomognemo onima koji su u stanju potrebe, bolesnim i nemoćnim. Svim muslimanima od srca želim dobro zdravlje, sreću i da predstojeći mjesec posta provedu u ibadetu i blagostanju. Ramazan mubarek olsun,” poručio je načelnik Hadžibajrić.

Na Žutoj tabiji večeras je počeo 10.Sarajevo Ramazan Festival gdje će u narednih mjesec dana u prelijepom ambijentu i sa jednim od najljepših pogleda na grad Sarajevo, biti organizovani iftari za sve postače.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630