Predstavljena Monografija Mjesne zajednice Širokača


20. 3. 2023

U Domu kulture na Širokači predstavljena je Monografija Mjesne zajednice Širokača, autorice mr.Anele Karačić. Monografija je nastala s namjerom da se sačuvaju od zaborava značajni momenti i raspoložive informacije o objektima i osobama koji su postojali ili još uvijek postoje na ovom mjesnom području. Monografija sadrži podatke o nazivima ulica sa kratkim historijatom nastanka, vjerskim objektima, česmama koje su postojale ili još uvijek postoje na Širokači, kulturnim objektima, sportskim i kulturno-umjetničkim društvima i drugo.

Predstavljanju monografije prisustvovao je veliki broj građana, a autorica Karačić se zahvalila općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću na pruženoj podršci za štampu monografije. “Načelnik Hadžibajrić je prepoznao značaj ovog djela i pružio mi veliku podršku, te omogućio štampu monografije koja će biti poklon građanima Širokače,” izjavila je Karačić.

Načelnik Hadžibajrić je čestitao autorici i zhavlio joj se za njen trud i vrijedan rad na prikupljanju značajnih historijskih podataka i materijala.

“Drago mi je što je mjesna zajednica Širokača dobila svoju monografiju koja će sačuvati od zaborava brojna sjećanja, događaje i ljude koji zaslužuju da za njihov lik i djelo znaju buduće generacije. Kao načelnik Općine Stari Grad Sarajevo ponosan sam na sve ono što smo uradili u mjesnoj zajednici Širokača u prethodnih 15 godina, ali ono što ovo naselje čini posebnim su, prije svega, njegovi stanovnici, njihova gostoljubivost, tradicija koju čuvaju i vjera koju nose. Ovo je naselje dobrih i čestitih ljudi, naučenih da rade i svojim radom postižu velike ciljeve,” poručio je načelnik Hadžibajrić.

Širokača je jedan od najstarijih dijelova Sarajeva, smješten na sjevernim padinama Trebevića. Prema podacima popisa iz 2013.godine, mjesna zajednica Širokača broji 912 domaćinstava i 2601 stanovnika.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630