Načelnik Hadžibajrić otvorio izložbu “Neminovnosti: Književno, kulturno i društveno djelo Alije Isakovića”


14. 3. 2023

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, na poziv Emine Kečo Isaković, supruge jednog od od najznačajnijih bošnjačkih i bosanskohercegovačkih pisaca Alije Isakovića, otvorio je danas izložbu “Neminovnosti: Književno, kulturno i društveno djelo Alije Isakovića”autorice Đane Kukić.

Izložba je otvorena u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, a kako je u svom obraćanju istakla Emina Kečo Isaković, načelnik Ibrahim Hadžibajrić je najzaslužniji što je Alija Isaković, kao jedna od najvažnijih ličnosti za zvanično društveno priznanje Bošnjaka kao naroda, posebno bosanskog jezika i bošnjačke književnosti, dobio svoju bistu u Sarajevu. Nakon otvaranja izložbe načelnik Ibrahim Hadžibajrić, Emina Kečo Isaković i kipar Stjepan Gavrić zajedno su obišli bistu Alije Isakovića na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović.

Istakavši da je Alija Isaković bio hrabri vizionar koji je uvijek išao korak ispred drugih, načelnik Hadžibajrić je kazao: “Isakovićev intelektualni angažman zadužio je našu kulturu prvom antologijom bošnjačke književnosti, prvom antologijom putopisa, te prvim rječnikom leksike u bosanskom jeziku, brojnim dramama i esejima. Jedna egipatska poslovica kaže da je čovjek živ dok mu se spominje ime, zato je važno da imamo ovakve izložbe, kao i bistu koju smo sagradili ovom velikanu i da čuvamo sjećanje na njega.”

Autorica izložbe Đana Kukić izjavila je da je povod za novu izložbu o Aliji Isakoviću opravdan iz dva razloga. “Prvi je što predstavlja njegovanje kulture i sjećanja koje je izuzetno važno jer je izložba edukativnog karaktera. Drugi razlog je obilježavanje značajnog jubileja 120 godna od osnivanja Bošnjačke zajednice kulture Preporod, te važnost uloge Alije Isakovića kao predsjednika Inicijativnog odbora za osnivanje Preporoda u 1990. godini što je predstavljalo nastavak rada ovog društva prekinutog 1949.godine,” izjavila je autorica Kukić.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Sanjin Kodrić izjavio je da je Alija Isaković jedan od najistaknutijih intelektualaca u BiH u savremenom dobu.

“Kao pisac trajan trag ostavio je svojim književnim djelom, dok je kao književni kulturni djelatnik prepoznat kao emancipator i afirmator bosanskohercegovačkih književnih i kulturnih vrijednosti,” izjavio je Kodrić.

Izložba je nastala u saradnji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” u Bosni i Hercegovini i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630