U Sarajevu se održava Međunarodna konferencija Panevropske unije BiH: Načelnik Hadžibajrić se obratio učesnicima


10. 3. 2023

Povodom jubileja – 100 godina od osnivanja Panevropske unije, u Sarajevu je danas počela Međunarodna konferencija Panevropske unije Bosne i Hercegovine koja će trajati dva dana i okupiti više od stotinu učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Njemačke, Austrije, Francuske, Češke i drugih zemalja. Na konferenciji će se govoriti o evropskim vrijednostima, Bosni i Hercegovini od kandidatskog statusa do pregovora u članstvu u Evropskoj Uniji, te koliko trajati evropski put Bosne i Hercegovine ka Zapadnom Balkanu i Evropskoj uniji.
 
Konferenciju je otvorio Osman Topčagić, predsjednik Panevropske unije BiH, a prisutnim su se obratili i općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt, Allain Terrenoire, predsjednik Međunarodne panevropske unije i drugi.
 
U svom obraćanju Osman Topčagić, predsjednik Panevropske unije BiH govorio je o značaju unije.
"Paneuropska ideja ugrađena je u temelje današnje Europske unije", izjavio je Topčagić.
 
Načelnik Hadžibajrić govorio je o Općini Stari Grad u kontekstu evropskih standarda i poslovanja kazavši da je već dostignut taj standard. „To smo postigli transparentnim radom, radom u korist građana, redovnom komunikacijom sa njima, ali i sistematiziranjem, informatizacijom i unapređenjem poslovnih procesa. Da smo općina po evropskim standardima najbolje pokazuje činjenica da je Općina Stari Grad Sarajevo već godinama najtransparentnija u državi, a projekti koje smo do sada realizovali na terenu mjere se višemilionskim iznosima,“ poručio je načelnik Hadžibajrić. „Današnja Bosna i Hercegovina nastala je prema uputama i smjernicama Međunarodne zajednice. Iako se uporno od strane te iste zajednice ponavlja da je sada sve na domaćim liderima, prema trenutnoj dinamici, punopravno članstvo je jako daleko. Iz tog razloga pozivam na aktivniji angažman međunarodnih partnera, a domaće vlasti u Bosni i Hercegovini na dogovor i djelovanje u korist građana i države, a ne ličnih interesa,“ dodao je načelnik.
 
Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH govorio je o napretku BIH na evropskom putu: "Cijela ideja nije zaokružena dok i Zapadni Balkan ne postane dijelom EU. Upravo to i jeste tema danas i zadaća koju imam kao specijalni predstavnik EU da osiguram da ova zemlja ostvaruje napredak na evropskom putu. Napredak jeste ostvaren, prošle godine sa dijelom kandidatskog statusa, sada je na političarima da sa svoje strane urade što je potrebno", poručio je Sattler.
 
Panevropska unija danas djeluje u 28 evropskih zemalja, a u Bosni i Hercegovini osnovana je 1994. godine. Promoviše panevropske ideje i zalaže se za snažnu Evropu, za proširenje Evropske unije, za što brži ulazak Bosne i Hercegovine u EU, kao i za mir i ljudska prava koji su usađeni u modernu Evropsku uniju.
Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630