Načelnik Hadžibajrić prisustvovao projekciji dokumentarnog filma "Na krovu svijeta Alagić"


10. 3. 2023

U Multimedijalnoj sali Javne ustanove Fond Memorijala Kantona Sarajevo sinoć je održana sarajevska premijera dokumentarnog filma "Na krovu svijeta Alagić", koji kroz podsjećanje na akcije oslobađanja od 1993. do 1995. godine, predstavlja ličnost generala Mehmeda Alagića, komandanta Trećeg, a kasnije i Sedmog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Općina Stari Grad Sarajevo je snimanje ovog filma podržala finansijskim iznosom od 10.000 KM, a projekciji su prisustvovali općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić. Projekat je realizovalo Udruženje “Reakcija“.

Prilikom potpisivanja ugovora o podršci snimanju filma sa općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, producenti filma Edin Lonić i Nedžad Rovčanin istakli su da ovaj film ima ogroman historijski značaj. „Prema našem mišljenju snimili smo jedan od najboljih filmova. Film sadrži dosta video materijala koje smo dobili direktno od generalovih saboraca, prijatelja i porodice. Ovaj film je trajno svjedočanstvo o onome što se dešavalo u periodu agresije na RBiH i trajni svjedok, zapis u vremenu i našem razumijevanju historijskih činjenica“, izjavili su Lonić i Rovčanin.

General Mehmed Alagić bio je komandanta Trećeg, a kasnije i Sedmog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine RBiH. Kao profesionalni vojnik u ratnim okolnostima Mehmed Alagić branio je svoju zemlju, a način na koji je djelovao i promišljao danas je opisan u teoretskim udžbenicima vojnih škola. Kroz Operativnu grupu Bosanska Krajina, preko komandovanja III korpusom, do formiranja VII korpusa, general Mehmed Alagić postao je stub odbrane i osvajanja izgubljenog dostojanstva i teritorija. Film prati ključne bitke od 1993. do 1995. godine, od one na Kupresu, preko oslobađanja Sanskog Mosta sve do deblokade Sarajeva, te otkriva viziju generala Alagića koja ga je motivisala, a to je prije svega slobodni zavičaj i oslobođena domovina.

Poslušajte audio zapis

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630