Načelnik Hadžibajrić prisustvovao obilježavanju 25. godišnjice smrti legendarnog generala Mustafe Hajrulahovića Talijana


08. 3. 2023

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić prisustvovao je danas obilježavanju 25. godišnjice smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana, legendarnog generala i komandanta Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, jedne od najzaslužnijih ličnosti za herojsku odbranu Sarajeva u periodu agresije.

Načelnik Hadžibajrić je u haremu Ali-pašine džamije proučio Fatihu i položio cvijeće na mezar Mustafe Hajrulahovića Talijana, a obilježavanje godišnjice organizovao je Bokserski klub 'Zlatni ljiljani'. Ovaj klub već 20 godina organizuje bokserski memorijal koji nosi ime generala Hajrulahovića, a Općina Stari Grad im pruža podršku.

“Obaveza svih nas je da čuvamo uspomenu na istaknute patriote, pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji su zaslužni za slobodu, sigurnost, nezavisnost i suverenost u kojoj živimo danas.“, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Pored članova i rukovodstva BK „Zlatni ljiljani“ događaju su prisustvovali porodica i brojni prijatelji rahmetli Hajrulahovića, te predstavnici boračkih udruženja i Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Mustafa Hajrulahović Talijan rođen je u Banjoj Luci 22. januara 1957. godine, gdje je završio srednju školu. Nakon završetka Mornaričke vojne akademije u Splitu s odličnim ocjenama, završava školu za pomorskog diverzanta. Zbog svoje izvrsnosti i dodatne edukacije u Italiji, dobija visoki vojni čin u mornarici, stacioniranoj u Splitu. Uvidjevši da će se rat u Sloveniji i Hrvatskoj 1991. godine desiti i u BiH, dolazi u Sarajevo organizovati otpor vojnoj sili kakva je tada bila JNA. Postaje prvi komandant I korpusa ARBiH i veoma brzo omiljen među svim braniteljima Sarajeva, koji ga se sjećaju kada je u tenama i majici kratkih rukava organizirao patriote po ulicama i kvartovima da se suprotstave agresoru na BiH. Preminuo je od posljedica infarkta 08. marta 1998. godine u Hamburgu, imao je 41 godinu.

Poslušajte audio zapis

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630