Načelnik Hadžibajrić nagradio omladinsku karate prvakinju Evrope Nejru Sipović i najbolju karate juniorku svijeta Eminu Sipović


02. 3. 2023

Općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić ugostio je danas omladinsku karate prvakinju Evrope Nejru Sipović i najbolju karate juniorku svijeta Eminu Sipović, čestitao im za njihove izuzetne sportske rezultate i uručio finansijske nagrade.

„Vi svojim rezultatima pokazujete koliko ova zemlja ima uspješnih i talentovanih mladih ljudi i ne sumnjam da je pred Vama blistava budućnost. Zaslužujete našu podršku, kao i podršku drugih nivoa i iskreno se nadam da ona neće izostati jer rezultati koje postižete zaslužuju da vam pomognemo na putu do cilja,“ poručio je načelnik Hadžibajrić.

Ovo nije prvi put da načelnik Hadžibajrić prima i nagrađuje uspješne sestre Sipović. Prošle godine upriličen je prijem za Nejru Sipović nakon što je na evropskom prvenstvu u Finskoj osvojila drugo mjesto, te tako postala viceprvakinja Evrope u karateu. Načelnik je sestrama Sipović i njihovom matičnom karate klubu IPON omogućio održavanje treninga u sali Mjesne zajednice Širokača gdje su oslobođeni plaćanja svih naknada.

„Predanim radom, uz puno truda i odricanja u vrlo teškim okolnostima ostvarile smo veliki uspjeh. Podrška načelnika Hadžibajrića i Općine Stari Grad Sarajevo mnogo nam znači. Sve mnogo košta, pogotovo kada idemo na takmičenja, smještaj, prevoz... Hvala puno načelniku Hadžibajriću koji svaki put nagradi naš uspjeh“, izjavila je danas Nejra Sipović.

Na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore na Kipru, Nejra je osvojila zlatnu medalju, pobjedom nad predstavnicom Ukrajine (6:3) u kategoriji borbe U21 - 55 kg.

Nakon četiri pobjede u kvalifikacijama protiv predstavnica Azerbejdžana 8:0, Grčke 2:1, Španije 3:0 i Njemačke 8:0, izborila je finale u kategoriji U-21, u konkurenciji manje od 55 kilograma i okitila se najsjajnijim odličjem.

Emina Sipović je na prvom mjestu svjetske rang liste, te najbolja juniorka svijeta. Početkom januara, 2023. godine učestvovala je na tradicionalnom 31. Karate Grand Prix Croatia u Samoboru u Hrvatskoj. Osvojila je srebrenu medalju u kategoriji mlađih seniorki do 61 kg, pobjedivši reprezentativke Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nejra Sipović je također osvojila srebrnu medalju u kategoriji mlađih seniorki do 55 kg. Na putu do medalje, pobijedila je predstavnice Bugarske, te dvije takmičarke Hrvatske. Godinama unazad ovaj turnir je jedan od najjačih u Evropi, a ove godine na njemu je učestvovalo više od 1700 takmičara iz 24 države.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630