U Brusa bezistanu otvorena izložba o naslijeđu Isa-bega Ishakovića - "Utemeljitelj"


28. 2. 2023

U Brusa bezistanu je otvorena Izložba “Utemeljitelj” posvećena naslijeđu Isa-bega Ishakovića kojom se potvrđuje i afirmira ličnost Isa-bega Ishakovića koji zbog svog graditeljskog i prosvjetiteljskog djelovanja spada u red najznačajnijih historijskih ličnosti BiH.

Otvorenju izložbe prisustvovali su i općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić I vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Vedad Deljković.

„Utemeljitelj Sarajeva Isa-beg Ishaković nam je ostavio na korištenje brojne hajrate, Carevu džamiju, Kolobara han i druge i dužnost nam je da mu odajemo počast kakvu zaslužuje. Drago mi je što ovakvim izložbama čuvamo od zaborava njegov lik i djelo i učimo nove generacije o našoj prošlosti,“ poručio je načelnik Hadžibajrić.

U okviru izložbe prikazani su eksponati iz osmanskog perioda koji su vezani za razvoj Sarajeva i to iz oblasti graditeljstva i urbane infrastrukture, nauke, zanatstva, trgovine i simbola državne vlasti.

Akindžijski štit, vodovodna cijev prvog vodovoda koji je napravljen u Sarajevu, a koji je bio u funkciji 420 godina i tefter koji predstavlja popis vakufa Isa-bega Ishakovića iz kasnijeg perioda samo su neki od eksponata koji su predstavljeni na izložbi Utemeljitelj, koju su organizovali Udruženje za zaštitu kulturne baštine BiH “Isa-beg Ishaković” i JU Muzej Sarajeva. Autori izložbe su muzejski savjetnici Mirsad Avdić, Adnan Muftarević i Moamer Šehović, viša kustosica Indira Kučuk - Sorguč i viši kustos Hamdija Dizdar.

Autori su na 22 panela i pet kubusa sa predmetima iz tog perioda, ispričali priču o urbanim počecima i nastanku Sarajeva. Izložba na slikovit način pokazuje kako je razvoj grada oblikovao živote ljudi, te kako je arhitektura doživjela promjenu, odnosno kako se vodilo računa da se postigne sklad, funkcionalnost i da se poštuje pravo drugog i drugačijeg.

U okviru Izložbe postavljena je i maketa ulice ”Trgovka”, koju je izgradio sin Isa-bega Ishakovića i koja je također uvakufljena.

Muzej Sarajeva i Udruženje Isa-beg Ishaković koji su organizatori Izložbe pozivaju građane Sarajeva i ostale posjetioce da dođu u što većem broju i uvjere se u veličinu i značaj vakufa Isa-bega Ishakovića, a izložba će biti otvorena do 15.marta, 2023.godine.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630