Općina Stari Grad Sarajevo pomogla rad dobrotvornog društva Merhamet sa 10.000 KM


27. 2. 2023

Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet" ima više od 40 punktova javnih kuhinja širom Bosne i Hercegovine u kojima se svakodnevno hrani oko 8.000 osoba. Godišnje se pripremi i podijeli oko tri miliona obroka za socijalno ugrožene kategorije stanovništva kojima je to često i jedini obrok u toku dana. Najveći dio svojih aktivnosti Merhamet realizuje zahvaljujući pomoći donatora i društveno odgovornih kompanija i pojedinaca.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i ove je godine u budžetu planirao sredstva za podršku Muslimanskom dobrotvornom društvu Merhamet, te je potpisan ugovor o dodjeli sredstava u iznosu od 10.000 KM koja će biti usmjerena u projekat "Proizvodnja povrća i tjestenine" na Merhametovom imanju u Zavidovićima. Ugovor su potpisali načelnik Ibrahim Hadžibajrić i zamjenik predsjednika Merhameta, Kenan Trebinjac.

„U posljednjih 14 godina za podršku Merhametu izdvojili smo oko 270 hiljada KM i naša pomoć nikada neće biti upitna, iako je poražavajuće da broj korisnika njihovih kuhinja iz dana u dan raste. Radit ćemo na tome da se taj broj smanjuje i da u budućnosti bude sve manje onih kojima treba ovakva pomoć,“ izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Zamjenik predsjednika MDM Merhamet, Kenan Trebinjac izrazio je zahvalnost načelniku Hadžibajriću kazavši da je veoma važno kada lokalna zajednica prepozna značaj dobrotvornog društva za društvo, te da je evidentno da načelnik Hadžibajrić ima senzibilitet da pomogne tamo gdje je najpotrebnije. „Nama je ova pomoć od velikog značaja, posebno u ovom vremenu recesije i poskupljenja jer je sve veći broj korisnika javnih kuhinja. Ova sredstva utrošit ćemo za naš projekat 'Proizvodnja povrća i tjestenine' kroz koji osiguravamo hranu za oko 8 hiljada Merhametovih korisnika širom BiH", kazao Trebinjac.

Na imanju u Zavidovićima godišnje se proizvede od 70 do 100 tona poljoprivrednih proizvoda koji se distribuiraju javnim kuhinajma u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Pored proizvodnje povrća, u kompleksu Zavidovići nalazi se i linija za proizvodnju tjestenine, koja se koristi u kuhinjama Merhameta.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630