Na zadovoljstvo najmlađih: Nakon skoro dvije godine košarkaško igralište u ulici Nadmlini ponovo u funkciji


24. 2. 2023

Košarkaško igralište u ulici Nadmlini koje je Općina Stari Grad Sarajevo sagradila 2019. godine, od danas je ponovo u funkciji. Održavanjem časa tjelesnog odgoja za učenike IV razreda OŠ“Saburina“, ozvaničen je ponovni početak rada igrališta koje je skoro dvije godine bilo zatvoreno zbog neosnovanih žalbi koje su upućivali susjedi, a drugostepeni organ – Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS propuštalo da u zakonskom roku donese važeća rješenja.

Igralište u ulici Nadmlini bilo je zatvoreno nalogom inspekcije zbog postupka koji su pokrenuli obližnji stanari žaleći se na buku i ugroženost zbog blizine igrališta.

Ovaj postupak se vodio još od 2019. godine i svaki put je prijedlog za obnovu postupka za izdavanje urbanističke saglasnosti koji su pokretali komšije N.H, P.H. i N.I. ODBIJEN, ali su imenovani ulagali žalbe.

Prije skoro godinu dana (22.03.2022.godine) Općina Stari Grad Sarajevo je proslijedila žalbu imenovanih Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS na nadležno postupanje. Kako Ministarstvo skoro godinu dana nije ništa uradilo, sekretarka organa državne službe mr.Alma Destanović naložila je da se protiv Ministarstva podnese prijava Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde i uprave KS sa zahtjevom da izvrše inspekcijski nadzor zbog šutnje administracije.

Nedugo nakon toga Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS donijelo je rješenje kojim se odbija žalba susjeda, i igralište je od danas ponovo na raspolaganju građanima.

Ranije se na mjestu igrališta nalazila zapuštena i nefunkcionalna parcela pokrivena velikim količinama otpada, ruševina i rastinja, a pojedini nesavjesni građani koristili su ovaj prostor i za bacanje smeća usljed čega je dolazilo do pojave glodara. Općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić pokrenuo je aktivnosti na rješavanju ovog pitanja i izgradnji savremenog kašarkaškog igrališta dimenzija 14,5x13,5 metara. Projekat je koštao 86.000 KM. I pored činjenice da je igralište napravljeno na prijedlog građana, od prvog dana njegovog rada pojedinci su nastojali da zbog ličnih afiniteta obezvrijede projekat i onemoguće građanima, posebno djeci, korištenje ovog terena, a sve pod izgovorom da su ugroženi.

 

Djeca uživala u igri na otvorenom

Danas, nakon skoro dvije godine, dječija graja i smijeh ponovo su ispunili igralište. Mališani IV razreda bili su oduševljeni što su današnji čas tjelesnog ogoja umjesto u sali u zatvorenom imali na igralištu pod otvorenim nebom. Devetogodišnjaci Arman Selimbegović i Ahmed Isaković kazali su nam da su presretni današnjim dolaskom na igralište.

„Veoma nam je drago što smo danas na igralištu i ovdje imamo čas tjelesnog odgoja. Nadam se da ćemo ubuduće češće dolaziti ovamo. Igralište je veoma lijepo ograđeno i lopta nam nigdje ne može otići. Super nam je ovdje. Hvala na slatkišima koje ste nam donijeli“, poručili su dječaci Arman i Ahmed.

Djeca su na igralište došla u pratnji pedagogice OŠ „Saburina“ Mirsade Tukulija i profesorice razredne nastave Aide Selimović.Općina Stari Grad Sarajevo upućuje izvinjenje građanima, posebno djeci, što su ovako dugo čekali na otvaranje igrališta.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630