Tradiciju i kulturu prenositi na mlade: Podrška KUD-u „Biseri sevdaha“


24. 2. 2023

Već tri decenije Kulturno-umjetničko društvo “Biseri sevdaha“ iz Starog Grada čuvar je tradicionalne folklorne baštine kao kulturno-historijskog naslijeđa naše domovine. Kroz svoje brojne sekcije i edukativne programe, ovu baštinu prenose desetinama svojih mladih članova.

Kako bi nastavili sa svojom značajnom misijom, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić odlučio je da se iz Budžeta Općine Stari Grad izdvoji 6.000 KM za ovogodišnje aktivnosti KUD-a „Biseri sevdaha“. Ugovor o dodjeli ovih sredstava potpisali su načelnik Hadžibajrić i predsjednik KUD-a „Biseri sevdaha“ Ismet Drakovac.

„KUD 'Biseri sevdaha' i KUD 'Baščaršija' jedina su dva društva ovakve vrste na području Starog Grada. Oni imaju našu podršku jer tako doprinosimo očuvanju naše kulturne baštine, a izuzetno mi je drago što su ostvarili i međusobnu saradnju, te imaju zajedničke edukacije i nastupe u zemlji i inostranstvu “, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Predsjednik KUD-a „Biseri sevdaha“ zahvalio se načelniku Hadžibajriću na podršci za 2023. godinu. „ Općina Stari Grad je jedina institucija koja nam pruža finansijsku pomoć, te jednim dijelom Savez amaterskih kulturno-umjetničkih društava Kantona Sarajevo. Bez podrške načelnika Hadžibajrića i Općine Stari Grad teško da bismo mogli opstati. Naša misija je da naučimo našu djecu šta je naše kulturno naslijeđe, da ga zavole i prenose budućim generacijama i Općina Stari Grad je kao odgovorna lokalna zajednica naš partner u tome,“ izjavio je Drakovac. KUD“Biseri sevdaha“ okuplja 80 članova iz četiri osnovne škole sa područja Starog Grada i iz jednog vrtića. Pored redovnih folklornih sekcija, ove godine planiraju i održavanje izložbi, te nastupe na festivalima.

Poslušajte audio zapis

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630