Općinsko vijeće Stari Grad: Usvojen Zaključak kojim se od Skupštine KS traži hitna izmjena odluke o vodozaštitnoj zoni Mošćanice


26. 1. 2023

Danas je održana 22.redovna sjednica Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo koja je imala 13 tačaka dnevnog reda i sve su usvojene. Na početku sjednice usvojen je prijedlog odluke o prestanku mandata izabranom vijećniku Mirzi Bataloviću (NBL-NES), te verifikacija mandata vijećnici Emini Kiseljaković (NBL-NES) koja je nakon toga položila svečanu zakletvu.
 
Općinsko vijeće jednoglasno je donijelo zaključak kojim traži od Skupštine KS i Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS hitno poduzimanje aktivnosti za izmjenu Odluke o zaštiti planinskih izvora vode za piće sarajevskog vodovodnog sistema i dijela otvorenog toka rijeke Mošćanice donesene 1997.godine.
 
Općina Stari Grad je još prije dvije godine dostavila resornom ministarstvu inicijativu za izmjenu ove odluke, a sve kako bi se omogućila legalizacija oko 500 stambenih objekata u donjem vodotoku Mošćanice. Prethodno je Općina finansirala izradu elaborata koji je dokazao da je kvaliteta vode Mošćanice na otvorenom vodotoku vrlo loša i da se predmetni vodozahvat isključuje kao izvorište pitke vode.
 
“Predložio sam predsjedavajućem Općinskog vijeća Seidu Škaljiću da Općinsko vijeće danas donese zaključak kojim će se tražiti od Skupštine KS da ubrzaju rješavanje ovog pitanja i drago mi je što su vijećnici jednoglasno podržali. Mi smo pripremili sve što je potrebno i Skupština KS treba staviti van snage dio sporne odluke kako bi se pristupilo legalizaciji objekata za koje su vlasnici predali zahtjeve do 2016. godine, dakle u zakonskom roku,” izjavio je nakon sjednice općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić. “Nadam se da će Skupština Kantona prihvatiti ovaj zaključak i hitno reagovati čime ćemo riješiti ovo značajno pitanje za naše građane,” dodao je načelnik.
 
Također, na prijedlog općinskog načelnika mr.Ibrahima Hadžibajrića danas je Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo i izmjene Pravilnika o dodjeli novčane pomoći djeci sa hroničnim oboljenjima i djece sa poteškoćama u razvoju. Izmjenama je omogućeno da pravo na novčanu pomoć ostvaruju lica s poteškoćama u razvoju bez obzira na godine života jer je u ranijem Pravilniku uočena neopravdanost starosnog ograničenja do 27 godina. Načelnik Hadžibajrić je najavio da je ova izmjena unesena jer svi iz kategorije djece sa poteškoćama u razvoju trebaju dobiti pomoć – bez obzira na godine, te najavio da će biti raspisan novi javni poziv koji će obuhvatiti ovu kategoriju iznad 27 godina starosti.
 
Usvojen Program rada Općinskog vijeća za 2023.godinu
 
Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo danas je usvojilo Izvještaj o radu za 2022.godinu, te Program rada za 2023. godinu. Kako je pojasnio predsjedavajući Općinskog vijeća Seid Škaljić, u Program rada uvršteni su prijedlozi i sugestije zaprimljeni tokom javne rasprave.
 
“U Program rada smo, na prijedlog općinskog načelnika, uvrstili informaciju o radu općinskih službi koju će vijećnici dobijati dva puta godišnje. Tako dodatno podižemo stepen transparentnosti rada općinskih službi prema građanima, a naravno i prema Općinskom vijeću,“ istakao je predsjedavajući Škaljić. Dodao je da će na ovaj način Vijeće biti upoznato sa svim aktivnostima službi i radu s građanima što će doprinijeti još većoj produktivnosti i boljim rezultatima.
 
Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630