Okončan projekat prevencije maloljetničke delikvencije kroz emisiju „Odličan, 5 plus“


04. 1. 2011

U Općini Stari Grad danas je održana press konferencija povodom okončanja projekta emitovanja emisije „Odličan, 5 plus“. Današnjoj konferencji su prisustvovali: Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad; Ramo Kasumović, predsjednik Udruženja „Zmajevi BiH“ i Boris Cigler, direktor agencije Mark-In.
Naime, usljed nedostatka sluha i konkretne podrške od strane nadležnih institucija, okončan je projekat prevencije maloljetničke delikvencije „Odličan, 5 plus“. Podsjećamo, uz finansijsku podršku jedino od strane Općine Stari Grad i uz vlastita sredstva, inicijatori projekta počeli su njegovu realizaciju u oktobru 2010. godine, u nadi da će tim putem osvijestiti nadležne institucije, što se na kraju nije desilo.
U okviru 66 izdanja emisije „Odličan, 5 plus“ stručnjaci su roditelje savjetovali kroz 4 različite oblasti: Porodično vaspitanje danas; Rizici i zaštite snage u djetetu, porodici, školi i okruženju; Porodica-roditelj u zakonodavstvu; Emocionalni razvoj i karakteristike dječijih emocija. Manja je vjerovatnoća da će dijete kojem su roditelji pružili adekvatne odgojne mjere postati prestupnik ili da će se kod njega razviti određeni poremećaji u ponašanju, te je iz tog razloga od izuzetne vežnosti edukovati roditelje na ovakav način.
„Iako smo dočekali Novu godinu, problemi su ostali isti. Prošlosedmično ponovno podizanje noževa od strane maloljetnika u tramvaju, te ranjavanje vozača GRAS-a, podsjetilo nas je na gorući problem, čijem rješavanju nikada nije ozbiljno pristupljeno od strane vlasti. Strategija protiv maloljetničke delikvencije je napravljena, kao i Akcioni plan, no vrlo malo toga je u praksi sprovedeno. Apsurdno je da općine, kanton i grad Sarajevo ne poštuju vlastiti Akcioni plan i tako se poigravaju ne samo sadašnjim generacijama, nego i svim budućim. Mi smo pokušali da uradimo što je bilo do nas, te ćemo zasada morati napraviti pauzu. Zahvaljujem se načelniku Hadžibajriću na dosadašnjoj podršci, te medijskim pokroviteljima projekta, a građanima Sarajeva i njihovoj djeci želim mnogo sreće u gradskom prijevozu i gradskim ulicama, trebaće nam svima,“ prokomentarisao je Boris Cigler, direktor agencije Mark IN.

„Mi smo podržali projekat „Odličan, 5 plus“ kao što ćemo podržati i svaki drugi koji će pomoći rješavanju problema maloljetničke delinkvencije. Apelujem i na ostale nivoe vlasti da se uključe u rješavanje ovog problema i pruže, ne samo deklarativnu, nego i materijalnu podršku, jer trebamo još dosta raditi po pitanju odgoja i obrazovanja mladih ljudi u našoj zemlji. Nadam se, kada se formira nova vlast, da će se uključiti u ovaj projekat. Mi ćemo emisiju podržati još 2-3 mjeseca, a onda bi se trebale i ostali nivoi vlasti uklučiti u realizaciju projekta,“ istakao je načelnik Hadžibajrić.

 


 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630