Načelnik Hadžibajrić posjetio Aškenašku sinagogu: Pozvao sve institucije da zajedno zaustave propadanje ovog kulturno-historijskog spomenika


20. 12. 2022

Jevrejska zajednica u Bosni i Hercegovini danas broji manje od 1.000 članova koji su uglavnom naseljeni u Sarajevu, te u malim jevrejskim opštinama u Zenici, Doboju, Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci. Prema zvaničnim podacima, Jevrejska zajednica je 1941. godine brojala čak 18 posto stanovništva Sarajeva. Međutim, Holokaust je učinio svoje, kao i Drugi svjetski rat. Određeni broj Jevreja je napustio BiH i tokom rata 90-ih godina. Zbog svih tih događaja današnja najveća Jevrejska zajednica u BiH, tačnije Jevrejska zajednica u Sarajevu, broji svega 400 ljudi.

Na poziv predsjednika Jevrejske opštine u Sarajevu Borisa Kožemjakina, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić posjetio je ovu značajnu instituciju pred sami početak obilježavanja Hanuke, praznika svjetlosti koji Jevreji obilježavaju osam dana.

 

Aškenaška sinagoga- hram između mostova Drvenija i Ćumurija

Sjedište Jevrejske opštine nalazi se u Aškenaškoj sinagogi koja se nalazi u središtu Starog Grada i izgrađena je 1902. godine. Ovaj hram, koji se nalazi na lijevoj obali Miljacke između mostova Drvenija i Ćumurija, projektovao je čuveni arhitekta Karlo Paržik i vjeruje se da je sarajevsku sinagogu (tada treću po veličini u Evropi) Paržik projektovao po uzoru na templ u Budimpešti. Nakon Drugog svjetskog rata i velikog stradanja sarajevskih Jevreja Aškenaška sinagoga je ostala jedini aktivni jevrejski hram u Sarajevu. Aškenaška sinagoga danas je samo sjena onoga što je nekada bila, nagrižena zubom vremena i u opasnosti od daljeg propadanja.

Kožemjakin se zahvalio načelniku Hadžibajriću za posjetu, te ga upoznao sa aktivnostima i planovima Jevrejske opštine. Susret je bio prilika i za obilazak Aškenaške sinagoge gdje je Kožemjakin upoznao načelnika sa radovima koje je neophodno izvesti kakao bi se ovaj značajni kulturno-historijski spomenik sačuvao od propadanja. Jevrejska opština je već izradila projekat rekonstrukcije prema kojem je potrebno osigurati sredstva od 460.000 KM za njenu sanaciju.

“Pomažemo svim vjerskim zajednicama i sigurno ćemo pomoći i jevrejskoj opštini i spriječiti dalje propadanje Aškenaške sinagoge. Ovo je jedan od bisera arhitekture kojim se naša općina ponosi i ne smijemo dozvoliti da propada. Pozvat ću sve nivoe vlasti da se uključe i da u narednoj godini zajedno osiguramo neophodna sredstva za sanaciju. To je naša obaveza prema Jevrejskoj zajednici kao i ovom kulturno-historijskom spomeniku,”izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Povodom Hanuke, načelnik Hadžibajrić uputio je iskrene čestitke svim Jevrejima u Sarajevu, BiH i inostranstvu uz želje da ovaj praznik svjetlosti i posvećenja provedu sa svojim porodicama u dobrom zdravlju i raspoloženju.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630