Napreduje realizacija projekta na Vratniku vrijednog 300.000 KM


28. 10. 2022

Na Vratniku, u ulici Mačkareva, u toku je realizacija veoma zahtjevnog i kompleksnog projekta rekonstrukcije kanalizacione mreže koji uporedo uključuje i radove na zamjeni gasnih instalacija, a na vrlo uskom i nepristupačnom terenu. I pored toga, radovi se odvijaju dosta dobrom dinamikom i do sada nije bilo nepredviđenih okolnosti.

Ovo je još jedan u nizu od pokrenutih projekata koje je općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić obećao građanima jer je postojeća kanalizacija bila mješovitog tipa, neadekvatnog profila i materijala i to je uzrokovalo česte kvarove na komunalnoj mreži, te pojavu rupa na saobraćajnici.

Projekat je vrijedan 300.000 KM i u prvoj fazi radi se dionica od ulice Vratnik mejdan do raskrsnice sa ulicom Prijeka česma.

Armin Pašić, inžinjer građevine i šef gradilišta firme koja izvodi radove potvrdio je da je u veoma kratkom roku uređena kompletna rekonstrukcija gasne mreže na ovoj dionici.

„Nakon gasnih instalacija, urađeno je i polaganje cijevi za novu separatnu kanalizaciju od ulice Vratnik mejdan do ulice Nafije Sarajlić, dužine od oko 80 metara.Trenutno se izvode radovi na polaganju novih kanalizacionih cijevi prema ulici Prijeka česma. Što se tiče nepredviđenih radova, mi smo navikli na njih i bez obzira na složenost projekta i puno postojećih instalacija veoma brzo nalazimo rješenja za sve novonastale situacije“, izjavio je glavni inžinjer izvođača radova Pašić.

 

O projektu:

U I fazi predviđena je rekonstrukcija kanalizacije na dužini od oko 180 metara, što podrazumijeva zamjenu postojeće kanalizacije koja je mješovitog tipa sa odvojenim sistemom odvodnje gdje postoje dva kanala za odvojeno prikupljanje otpadnih i oborinskih voda. Na trasi će biti izgrađeno osam uličnih šahtova, svi fekalni priključci će biti rekonstruisani, a oluci priključeni na oborinski kanal.

Projekat uključuje i asfaltiranje ove ulice u dijelu u kojem će se raditi komunalna infrastruktura, a za stanovnike ovih ulica to će značiti kraj problemima sa lošim podzemnim instalacijama, vodovodnim i kanalizacionim cijevima i ispucalim asfaltom, a samim tim i stvaranje boljih uslova za život. Rok za izvođenja radova je 50 dana.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630