Nakon noćašnjeg požara u ulici Safvet-bega Bašagića, Općina Stari Grad ponovo poziva vlasnike ruševnih objekata da ih uklone ili saniraju


20. 10. 2022

U ulici Safvet-bega Bašagića jutros oko 4,25 sati došlo je do požara na ruševnom stambenom objektu na kojem su kao vlasnici evidentirana fizička lica: Marko, Drago i Vaso Vidović, Rado i Ljubomir Đedovac, Smiljka Stjepanović, te Jela i Zoran Nikolić, a kao posjednik u katastru evidentirano je lice Milan Vidović.

U požaru nije bilo povrijeđenih, a pričinjena je materijalna šteta. Prema nezvaničnim informacijama u ovom ruševnom objektu boravili su migranti. Vatrogasne ekipe su reagovale odmah po dojavi i požar je stavljen pod kontrolu, a trenutno se vrši uviđaj.

Općina Stari Grad Sarajevo obavještava javnost da je ruševni objekat u ulici Safvet-bega Bašagića br 107 ranije evidentiran od strane Službe za opću upravu i inspekcijske poslove i utvrđeno je da postoji opasnost od obrušavanja vanjskog zida na saobraćajnicu, a samim tim i opasnost po živote i imovinu ljudi. Inspekcija je uputila poziv na ime Vidović Milana da se javi u Službu za opću upravu i inspekcijske poslove gdje se vodi postupak, a kako bi se vlasnicima i posjedniku naložilo otklanjanje opasnosti – rušenjem objekta ili sanacijom. Imenovani se do danas nije javio po pozivu, te mu prijeti opasnost od izdavanja prekršajnog naloga u iznosu od 500 - 1.000 KM.

Odlukom općinskog načelnika mr. Ibrahima Hadžibajrića, Služba za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove, te Služba za opću upravu i inspekcijske poslove su prošlog mjeseca izvršile novi obilazak terena i identifikovale ukupno 164 ruševna objekta kao što su: stambeni objekti, pomoćni objekti i zidovi, koji prijete obrušavanjem i ugrožavanjem sigurnosti. Osim toga, u Službi za opću upravu i inspekcijske poslove od ranije se vode postupci na otklanjanju opasnosti za ukupno 68 ruševnih objekata, te za 36 ruševnih zidova, čime je konačan broj utvrđenih ruševnih objekta i zidova u Starom Gradu 268.

Svim vlasnicima i posjednicima ovih objekta upućeni su pozivi da se jave u Službu za opću upravu i inspekcijske poslove gdje su pokrenuti postupci kojima će im se naložiti uklanjanje, sanacija ili rekonstrukcija objekata. U slučaju neodazivanja na pozive inspektora, vlasnici/posjednici će se u skladu sa zakonom teretiti prekršajnim nalozima u iznosu od 500-1.000 KM, a pravna lica od 3.000 do 10.000 KM.

Općina Stari Grad Sarajevo još jednom upućuje poziv svim vlasnicima/posjednicima ruševnih objekata na području ove općine da se odgovorno odnose prema svojoj imovini i pristupe uklanjanju ili sanaciji iste, te otklanjanju opasnosti po živote i imovinu drugih lica.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630