Načelnik Hadžibajrić pokrenuo aktivnosti na rješavanju pitanja Bazena Bentbaša: Planiramo građanima omogućiti mjesto za sport, odmor, rekreaciju


12. 10. 2022

Općina Stari Grad Sarajevo i općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić pokrenuli su intenzivne aktivnosti na rješavanju pitanja statusa Bazena Bentbaša i uključivanju svih nadležnih organa i institucija kako bi ovaj zapušteni i devastirani prostor koji nije u funkciji od 2009. godine ponovo imao svoju svrhu.

Rješavanje pitanja Bazena Bentbaša je projekat koji se nalazi u četverogodišnjem planu rada općinskog načelnika mr.Ibrahima Hadžibajrića (2020-2024.godina), a cilj je iznalaženje trajnog, održivog rješenja i rješavanje pitanja Bazena Bentbaša izgradnjom Sportsko-rekreacionog centra koji će omogućiti građanima na jednom mjestu, u neposrednoj blizini gradske jezgre, bavljenje sportom, odmor, rekreaciju, kupovinu i druge aktivnosti.

 

Kako se radi o izuzetno značajnom pitanju za Općinu Stari Grad Sarajevo, ali i sve građane Sarajeva, potrebno je da se u njegovo rješavanje uključi struka i sve relevantne institucije kako bi se donijelo rješenje koje će biti u skladu sa važećim planovima i zakonom. Imajući to u vidu, općinske službe pripremile su svu potrebnu dokumentaciju i prijedloge mjera, te je upućen poziv za održavanje sastanka u Općini Stari Grad Sarajevo u srijedu, 19.10.2022. godine.

Na sastanak su pozvani kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Faruk Muharemović, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS Boris Trapara i direktor KJU Zaštićena prirodna područja Asad Jelešković.

U ime Općine Stari Grad Sarajevo sastanku će prisustvovati općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima, kao i predstavnici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo.

U skladu sa zaključcima donesenim na sastanku i smjernicama koje budu utvrđene prema zakonskoj osnovi, Općina Stari Grad Sarajevo odmah će pokrenuti aktivnosti na izradi projektne dokumentacije i optimalnog rješenja koje će biti u interesu svih građana Kantona Sarajevo. Ukoliko svi koji su uključeni u rješavanje ovog pitanja ozbiljno pristupe njegovom rješavanju, očekivano je da realizacija projekta počne već u 2023. godini, ali naglašavamo da to ne zavisi isključivo od Općine Stari Grad Sarajevo, nego i od drugih nivoa vlasti. Općina Stari Grad Sarajevo i općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić izražavaju spremnost da, uz pomoć drugih nadležnih institucija, osiguraju potrebna sredstva kao i prateću dokumentaciju i provedu sve potrebne procedure kako bi se ovo pitanje što prije riješilo jer građani Sarajeva to zaslužuju.

 

 

Narodna banja na Bentbaši otvorena je 20.jula, 1902. godine. Bazeni su se punili vodom iz Miljacke, koja je dovedena podzemnim cijevima iznad tunela. U bazene je doticala i oticala voda tako da se prosječno po satu mijenjalo 60.000 litara svježe vode. Kad je Miljacka usljed kiše postajala mutna, bazeni su se punili vodom iz vrela Pjenkovca u neposrednoj blizini kupališta. Tokom Drugog svjetskog rata bazeni su uništeni, a na njihovu rekonstrukciju se čekalo sve do kraja 50-ih godina prošlog stoljeća. Tada je napravljen novi bazen u koji je voda ulazila s brane pomoću pumpi, filtrirala se, te se ponovo izbacivala van. Pred početak Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu, Bazeni Bentbaša su ponovo renovirani. Nakon agresije na BiH, 1992-1995. Bazeni Bentbaša su kraći vremenski period nastavili sa radom, a zatvoreni su 2009. godine zbog štete nastale usljed plavljenja Miljacke u kojem su uništena postojeća postrojenja. Nakon što su radili skoro 100 godina, Bazeni Bentbaša danas su devastirani prostor koji nema nikakvu funkciju.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630