Obezbijeđen besplatan prevoz za 285 osnovaca iz Starog Grada tokom cijele školske godine


16. 9. 2022

Općina Stari Grad, predvođena općinskim načelnikom mr. Ibrahimom Hadžibajrićem, osigurala je redovan školski prevoz za 285 učenika osnovnih škola „Vrhbosna“, „Mula Mustafa Bašeskija“, „Šejh Muhamed efendija Hadžijamaković“ i „Saburina“ tokom školske 2022/2023. godine.

Zbog dugogodišnjeg problema neredovnog gradskog prevoza u padinskim dijelovima Starog Grada, općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić naložio je još 2013. godine da se učenicima svake godine osigura školski prevoz kako bi imali iste uslove kao i njihovi vršnjaci u drugim dijelovima grada. Već devet godina Općina Stari Grad Sarajevo, u saradnji sa nadležnim kantonalnim ministarstvima i autoprevoznikom Centrotrans d.d. Sarajevo omogućava starogradskim osnovcima siguran, pouzdan i tačan dolazak do škole i povratak kući. Djecu od kuće do škole i nazad voze savremeni i opremljeni mini autobusi prilagođeni vožnji u padinskim dijelovima.

Osim toga, aktivnim zalaganjem općinskog načelnika mr.Ibrahima Hadžibajrića i Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo redovan minibuski prevoz imaju i svi građani Starog Grada što je bio dugogodišnji problem padinskih naselja zbog nerada kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS. Borbom i zalaganjem Načelnika i Vijeća da građani Starog Grada imaju ista prava i usluge kao i građani drugih dijelova grada, redovan prevoz vozilima Centrotransa uspostavljen je od 2018. godine.

 

U OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ školski prevoz koristi 91 učenik

Na Hridu se za besplatan školski prevoz do OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ prijavio 91 učenik. Iz tog razloga uvedena su dva minibusa koja do škole dolaze iz pravca Jarčedola, odnosno Mahmutovca. Direktorica ove škole Emina Hrnjić istakla je koliki značaj ima besplatan školski prevoz za učenike, njihove porodice, ali i ovu školsku ustanovu. „Područje na kojem se nalazi OŠ 'Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković' i na kojem žive naši učenici je dosta veliko. Mnogi učenici žive daleko od škole, ima puno nepristupačnih puteva gdje nema trotoara tako da je za djecu i roditelje značaj ovog projekta ogroman. Kada roditelji isprate djecu na minibus, sigurni su da će im djeca na vrijeme i bez problema stići u školu“, izjavila je direktorica Hrnjić. Istakla je kako školski prevoz nikada ne kasni, a vozači dobro poznaju rute, učenike i uposlenike škole, te su fleksibilni za bilo kakve izmjene u školskom rasporedu.

Nakon završene nastave, učenica VIII razreda Tajra Kešan redovno koristi prevoz do povratka kući na Popov gaj. „Većina učenika kao i ja, živi daleko od škole. Torbe su nam teške, pa je zbog sigurnosti i mlađih i starijih učenika ovaj prevoz odlična stvar. Moji roditelji su mirni, jer znaju da ću sigurno doći u školu i vratiti se. Minibus nikada ne kasni i tako uvijek imamo dovoljno vremena za rad i učenje“, poručila je Tajra.

Mogućnost besplatnog prevoza u OŠ „Saburina“ koristi 30 učenika, u OŠ „Vrhbosna“ 76 učenika , a u OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ 88 učenika.

Za besplatan školski prevoz učenika u Starom Gradu se na godišnjem nivou izdvaja 350.000 KM. Općina Stari Grad je provela sve potrebne procedure kako bi se osigurao prevoz učenicima, dok će sredstva u refundirati Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630