Uz pomoć načelnika Hadžibajrića, 16-ogodišnjem Bećiru Karišiku obezbijeđen električni skuter za osobe s invaliditetom


01. 9. 2022

Bećir Karišik je 16-ogodišnji učenik drugog razreda srednje škole kojem je kao sedmomjesečnoj bebi dijagnosticirana cista na mozgu koja je uzrokovala cerebralnu paralizu. Od tog trenutka krenula je njegova borba, kao i borba njegove porodice da Bećir živi istim životom kao i njegovi vršnjaci i da mu ništa ne bude uskraćeno.

Iako je 100% invalid, Bećir redovno pohađa školu, druži se sa vršnjacima i nastoji živjeti što kvalitetnije. Iako bi Bećiru, kao i drugim građanima sa ovakvim i sličnim poteškoćama, zdravstveni sitem u našoj zemlji trebao osigurati sve pogodnosti, posebno pomagala za kretanje, to nažalost nije slučaj.

Kako bi mu svakodnevni život bio što lakši, Bećiru je bilo potrebno posebno pomagalo, električni skuter za osobe sa invaliditetom koji mu omogućava kretanje i prebacivanje do potrebne lokacije. Električni skuter omogućava osobama sa invaliditetom djelimičnu neovisnost u kretanju i mnogo bolju kvalitetu života, a njegova cijena je 6.300 KM koje porodica Karišik nije mogla sama prikupiti. U pomoć im je pritekao općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić sufinansiranjem iznosa od 3.150 KM za nabavku ovog pomagala.

Električni skuter je kupljen i isporučen na vrata ove porodice, a zadovoljstvo i zahvalnost za pomoć iskazali su i Bećir i njegov otac Elvis.

Elvis Karišik je izjavio da ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez pomoći općinskog načelnika mr.Ibrahima Hadžibajrića. „Da bi Bećiru omogućili ovo pomagalo obratili smo se za pomoć našem načelniku koji je u rekordnom vremenu reagovao i sufinansirao kupovinu polovinom iznosa, odnosno sa 3.150 KM. Bećir se sada bez problema kreće po komšiluku. Sa kolicima na ovako brdovitom terenu to nije bilo nemoguće, Njegov život, kao i život cijele naše porodice, sada je mnogo lakši i bolji“, ispričao je Elvis.

„Ovo nije prvi put da načelnik Hadžibajrić pomaže Bećiru i našoj porodici. Prije četiri godine načelnik je sufinansirao kupovinu invalidskih kolica zahvaljujući kojima je Bećir bez problema išao u OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ na Sedreniku. Mi smo sretni što živimo u lokalnoj zajednici u kojoj se načelnik ovako brine o svojim građanima“, dodao je Elvis.

I Bećir se zahvalio za pomoć, te kazao da je veoma zadovoljan novim skuterom, a rado je i pokazao kako ga koristi. „Ranije sam imao invalidska kolica, kao i bicikl sa tri točka, ali bilo je previše naporno da to vozim. Sad često idem u komšiluk, družim se sa prijateljima, odemo do Zmajevca da popijemo kafu i život mi je sada mnogo ljepši. Od srca hvala načelniku Hadžibajriću što mi je ovo omogućio“, dodao je Bećir.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630