Obilježena 27. godišnjica masakra kod Gradske tržnice: Na današnji dan ubijena 43, ranjena 84 građanina


28. 8. 2022

Polaganjem cvijeća na spomen obilježju, učenjem Fatihe, minutom šutnje i čitanjem imena poginulih građana, kod Gradske tržnice, obilježena je 27. godišnjica jednog od najstrašnijih zločina u historiji glavnog grada Bosne i Hercegovine kada je ubijeno 43 Sarajlija.

Na današnji dan 1995. godine, s agresorskih položaja iz pravca Trebevića ispaljena je minobacačka granata kalibra 120 milimetara, koja je pala ispred ulaza u Gradsku tržnicu i ubila 43, a teže i lakše ranila 84 građanina Sarajeva. Na mjestu počinjenog masakra danas su se okupile porodice žrtava, prijatelji, kao i delegacije svih nivoa vlasti,  predstavnici nevladinog sektora i građani.

U ime Općine Stari Grad i općinskog načelnika mr. Ibrahima Hadžibajrića cvijeće su položili općinski pravobranilac Enes Smajlović, dopredsjedavajući  Općinskog vijeća Stari Grad Damir Saračević i vijećnici u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo Željko Ler i Salih Išerić.

Teško ranjena Amerisa Ahmetović: Ta 1995. godina mi je najgora u životu

Sarajka Amerisa Ahmetović jedna je od preživjelih u ovom teškom zločinu, a danas je sa prisutnima podijelila svoja sjećanja. „Sjećanja su mi još svježa. Prije pada granate bila sam na samom izlazu iz tržnice. Detonacija me bacila na zid tržnice i u tom momentu mi je prošao cijeli život pred očima, a imala sam samo 16 godina. Pala sam na trup čovjeka koji je ostao bez glave i nogu. Solidarnost naših ljudi u ta teška vremena je bila ogromna. Istog momenta su pritrčali da pomognu svima koji su davali znakove života. Bila sam pri svijesti sve do dolaska u bolnicu, a onda sam se onesvijestila. Kad sam se probudila shvatila da sam izgubila nogu. Dva mjeseca prije mog teškog ranjavanja, otac mi je poginuo. Ta 1995. godina je bila najteža u mom životu“, ispričala je vidno potresena Amerisa.

Od dejstava minobacačke granate 28.augusta 1995. godine, kod Gradske tržnice poginuli su: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus - Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630