Zalaganjem načelnika Hadžibajrića, saniran je dio regionalnog puta Dariva-Hreša: Resorno ministarstvo i Direkcija za puteve trebaju završiti i druge ugovorene projekte


23. 8. 2022

Regionalni put Dariva – Hreša R447 povezuje Mošćanicu - najveću mjesnu zajednicu u Starom Gradu, sa centralnim dijelom općine, a samim tim i cijelog grada. Ovim putem odvija se javni gradski saobraćaj neophodan za svakodnevnu putnu komunikaciju građana, a ujedno ovo je jedina trasa kojim do Mošćanice mogu doći autobusi, kamioni i druga veća vozila. U slučaju zatvaranja ceste M5 Sarajevo-Pale zbog saobraćajnih nezgoda ili drugih razloga, ovaj put je jedina alternativa. Put je većim dijelom bio uništen u velikom klizištu 1987. godine koje je zatrpalo saobraćajnicu i projekat njegove obnove je zahtjevan i dugotrajan proces.

Svjestan značaja ovog puta za stanovnike naselja Mošćanica, Gazijin Han, Faletići, Baruthana, Nova Baruthana i Hladivode koja broje više od 1.500 domaćinstava, kao i naselja koja se nalaze na prelazu između dva entiteta koja ova saobraćajnica povezuje, općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić pokrenuo je pitanje njegove rekonstrukcije još 2015.godine. Tada je načelnik Hadžibajrić dogovorio sanaciju puta u saradnji sa Direkcijom za puteve Kantona Sarajevo u čijoj je nadležnosti, imajući u vidu da se radi o regionalnoj saobraćajnici.

Radovi na dionici od 2015-2022.godine

Prva dionica je završena 2015. godine, a time je riješen problem koji je nastao pokretanjem klizišta kada je zatrpana saobraćajnica i napravljen privremeni mostovi. Kroz zajednički projekat Općine Stari Grad i Direkcije za puteve KS prije sedam godina je u koritu rijeke Mošćanice izgrađen potporni zid dužine 61 metar, urađene su zaštita kosina od klizišta i izgrađena nova dionioca puta od 250 metara čime su privremeni mostovi stavljeni van funkcije. Projekat je koštao 330.000 KM.

Pet godina poslije, nastavljeni su radovi na regionalnom putu R447 i sanirana je dionica od mosta Bosansko-turskog prijateljstva na Obhodži prema Darivi, dužine 450 metara. Ova investicija iz 2020. godine iznosila je više od 300.000 KM, od čega je 70% sredstava obezbijedila Direkcija za puteve KS, a 30% Općina Stari Grad Sarajevo.

U maju 2021. godine završena je sanacija saobraćajnice Brusulje, koja pripada regionalnoj cesti R447 Dariva – Hreša. Ulica Brusulje predstavlja „žilu kucavicu“ na prelazu između dva entiteta i redovno je koriste stanovnici Emerovice, Brusulja, Gazinog Hana i Vučje Luke. Sanirana je sve do entitetske granice u dužini od 450 metara, a projekat vrijednosti 215.000 finansiran je u potpunosti iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo.

U junu 2022. godine nastavljena je treća faza sanacije regionalnog puta Dariva-Hreša R447, na dijelu od skretanja za plato na Darivi do starog željeznog mosta koji nije u upotrebi. Radit će se dionica ukupne dužine 600 metara, a do sada je urađena nova površinska odvodnja, saobraćajna signalizacija, postavljanje odbojnih ograda, te nanesen prvi sloj asfalta, a projekat košta 740.000 KM. Projekat realizuje Direkcija za puteve KS.

Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve KS trebaju ispuniti sve ugovorene obaveze

S ciljem obezbjeđivanja što bolje putne infrastrukture za građane, općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić planirao je sanacije i drugih značajnih putnih pravaca i saobraćajnica u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja KS i Direkcijom za puteve KS, te je 20.02.2020. godine potpisan sporazum kojim su dogovorena 3 velika projekta, a koji do danas NIJE REALIZOVAN.

Ovim sporazumom Ministarstvo saobraćaja KS i Direkcija za puteve KS obavezali su se da će izdvojiti 2 miliona KM za sanaciju:

- Lokalne ceste Sedrenik – Barice – Čavljak (put za Barice)

- Dijela regionalne ceste R447 od Mosta Bosansko-turskog prijateljstva do entitetske linije

- Lokalne ceste Nadmejdan, Za beglukom i Hadžiabdinica

Iako je sporazum potpisan prije dvije godine, te je Općina Stari Grad u više navrata slala urgencije ovim stranama da ispune svoje obaveze, jer su to projekti za građane Općine Stari Grad i ne bi smjeli biti ‘mrtvo slovo na papiru’, sredstva u iznosu od 2 miliona KM nikada nisu uplaćena.

U međuvremenu, Općina Stari Grad je vlastitim sredstvima finansirala radove na sanaciji ulica Nadmejdan, Hadžiabdinica i dijela ulice Za beglukom, kao i pomenutu saobraćajnicu Brusulje koja je dio regionalnog puta R447.

Od resornog ministarstva i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo očekuje se da ispune obaveze koje su preuzeli potpisivanjem sporazuma, te prebace ugovorena sredstva Općini Stari Grad kako bi se moglo nastaviti sa realizacijom dogovorenih projekata u interesu svih građana Općine Stari Grad Sarajevo. Još jednom ih pozivamo da do kraja građevinske sezone urade ono sto je dogovoreno.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630