Na Bostarićima obilježena 30.godišnjica značajnog ofanzivnog dejstva Armije BiH


05. 8. 2022

Kraj jula i početak augusta 1992. godine urezan je u sjećanje svih građana Sarajeva, posebno Starog Grada, kao period kada su se vodile presudne bitke za zauzimanje Bistrik kule, a samim tim i Starog Grada i Sarajeva.

U historiji našeg grada i općine, 05.august 1992. godine ostao je upamćen kao dan kada je izvršen jedan od najsnažnijih artiljerijskih napada na naše jedinice. Ovaj datum se u Kalendaru obilježavanja značajnih događaja, datuma i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. na području Kantona Sarajevo vodi kao datum odbrane Starog Grada iz pravca Trebević-Bistrički potok.

U organizaciji Udruženja boraca “Odred Širokača” danas je organizovano obilježavanje 30.godišnjice značajnog ofanzivnog dejstva Armije RBiH rejona Bostarići, mjesnih zajednica Širokača i Toka-Džeka. O značaju borbi koje su se vodile prije 30 godina govorio je Midhat Penava, komandir linije Bostarići i član Upravnog odbora Udruženja boraca “Odred Širokača”.

“Zlo pobijedi uvijek kada dobar čovjek ne uradi ništa. Mi smo to uradili tako što smo stali u odbranu naše domovine. Na današnji dan prije 30 godina gotovo goloruki stali smo na prvu liniju odbrane. Tog dana izvršen je napad od strane srpskih paravojnih jedinica sa nadmoćnom vatrenom moći u odnosu na naše mogućnosti. U odbranu naše domovine krenuli smo srcem, a to je najznačajnije oružje. Spriječili smo prodor neprijatelja i samim tim spasili mogućnost paralisanja općine Stari Grad i Sarajeva. Ne treba zaboraviti naše saborce koji su platili najveću cijenu i izgubili živote, a oni su Avdo Čagalj, Salko Popara, Smail Jež i Salih Liha,” poručio je Penava.

Mirsad Karić, predsjednik Udruženja boraca “Odred Širokača” uputio je posebne riječi zahvalnosti općinskom načelniku mr.Ibrahimu Hadžibajriću koji zbog ranije preuzetih obaveza nažalost nije mogao prisustvovati današnjem obilježavanju, ali je uložio maksimalne napore da događaj protekne u uslovima boljim nego prethodnih godina. “Posebnu zahvalnost izražavamo općinskom načelniku mr.Ibrahimu Hadžibajriću koji nam je omogućio mnogo bolje uslove ove godine. Načelnik se lično zauzeo da se ulica Bostarići koja vodi do ovog spomen-obilježja u potpunosti sanira i da se radovi završe do obilježavanja ove godišnjice. Na tome su mu zahvalni svi borci koji obilježavaju ovaj značajni datum, kao i svi stanovnici Bostarića,” poručio je Karić.

U znak poštovanja prema šehidima stradalim u ovoj borbi i sjećanje na ovaj značajni historijski datum iz bliske prošlosti našeg grada, delegacija Općine Stari Grad danas je, u ime općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, položila cvijeće i proučila Fatihu na spomen-obilježju. Cvijeće su položili pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Elma Novalija i pomoćnica načelnika za odnose s javnošću i informacioni sistem Almedina Porča.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630